DIN TRANSILVANIA

Emil Boc: “Nicio Regiune din UE nu trebuie lăsată în urmă!”

Primarul Clujului, Emil Boc, se află la Bruxelles, la Comitetul Regiunilor, unde sunt dezbătute bugetele Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2020-2027. În cadrul reuniunii, a menționat încă de la început că  nicio Regiune din Uniunea Europeana nu trebuie lasata in urmă și a explicat necesitatea investițiilor care trebuie realizate în infrastructură, sănătate, transport, digitalizare și educație ( cohesion policy), altfel țările din estul Europei nu vor recupera decalajele de dezvoltare în raport cu țările din vestul Europei.

“In cadrul Plenarei Comitetului European al Regiunilor am sustinut necesitatea de continua finantarea suplimentara a politicii de coeziune in cadrul exercitiului financiar european 2021 – 2027.
Cetatenii Uniunii Europene, prin alegerile pentru Parlamentul European, in cadrul carora s-a inregistrat una dintre cele mai inalte rate de participare din istoria Uniunii Europene, au transmis un mesaj politic extrem de clar si puternic: Dorim “ mai multa Europa”, nu “ mai putina Europa”! “Mai multa Europa” inseamna o politica de coeziune mai puternica! Politica de coeziune contribuie decisiv la diminuarea decalajelor dintre diversele regiuni ale Europei. Obiectivul politicii de coeziune este ca nimeni sa nu mai fie obligat sa – si paraseasca tara din motive economice. Astazi, 83 de milioane de cetateni europeni traiesc in regiuni cu un nivel de dezvoltare sub cel mediu din Uniunea Europeana.

Aceasta declaratie am facut-o in contextul in care se preconizeaza o diminuarea a resurselor financiare cu cel putin 10 % pentru politica de coeziune in exercitiul financiar 2021 – 2027 al Uniunii Europene.

In cadrul interventiei din Plenara Comitetului European al Regiunilor am prezentat o harta cu regiunile UE: cele marcate cu galben si portocaliu sunt regiuni cu un nivel de dezvoltare sub media UE, iar cele marcate cu albastru sunt regiuni cu un nivel de dezvoltare peste media UE. Politica de coeziune are rolul fundamental in diminuarea declajelor de dezvoltare dintre diversele regiuni ale UE. “ Nimeni nu trebuie abandonat, nicio regiune nu trebuie lasata in urma”, a menționat primarul Emil Boc.