Emil Constantinescu a împlinit 80 de ani!

Emil Constantinescu a fost preşedintele României, rectorul Universităţii Bucureşti, preşedintele Convenţiei Democratice din România. Este un politician și om de știință român.

Emil Constantinescu s-a născut pe 19 noiembrie 1939 la Tighina, (acum în Republica Moldova). Constantinescu a fost președinte al României între anii 1996 și 2000; din 1966 este cadru didactic al Facultății de Geologie a Universității din București.

În 1996, CDR a câstigat alegerile locale și parlamentare, iar Emil Constantinescu a fost ales prin vot direct (cu 7 milioane de voturi) Președintele României, pentru un mandat de patru ani, învingându-l surprinzător pe Ion Iliescu la alegeri. În perioada mandatului său prezidențial, România s-a angajat într-un larg proces de reforma în economie, justiție și administrație. Sub mandatul său de preşedinte, România a câştigat prestigiu internaţional, fiind pregătit parcursul pro european şi pro atlantic al ţării. În 1999, România a început oficial negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Tot atunci România a găzduit vizita Papei Ioan Paul al II-lea şi a fostului preşedinte Bill Clinton.

Fostul președinte este căsătorit cu Nadia Constantinescu care, însă, a fost o prezență extrem de rară și retrasă în timpul mandatului soțului ei. Nadia Constantinescu a fost de profesie jurist și a fost colegă de facultate cu Emil Constantinescu.

Politicianul are doi copii, o fata care activează în domeniul medicinei și un băiat, care este directorul unei companii românești pentru energie solară, ambii aflându-se și lucrând în țară.

În decembrie 2000, Emil Constantinescu și-a reluat îndatoririle universitare și demersurile pentru consolidarea rolului organizațiilor neguvernamentale ca președinte al Asociației pentru Educație Cetățenească, al Fundației Române pentru Democrație și președinte – fondator al Institutului pentru Cooperare Regională și Prevenirea Conflictelor.

Emil Constantinescu este un om foarte discret de când s-a hotărât să nu mai candideze la funcția supremă în stat de când a părăsit scena politică. Deși nu este prezent prea des în emisiuni tv, fostul șef de stat Emil Constantinescu este președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului.

 

 

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.