LIFESTYLE

Emil Constantinescu a împlinit 80 de ani!

Emil Constantinescu a fost preşedintele României, rectorul Universităţii Bucureşti, preşedintele Convenţiei Democratice din România. Este un politician și om de știință român.

Emil Constantinescu s-a născut pe 19 noiembrie 1939 la Tighina, (acum în Republica Moldova). Constantinescu a fost președinte al României între anii 1996 și 2000; din 1966 este cadru didactic al Facultății de Geologie a Universității din București.

În 1996, CDR a câstigat alegerile locale și parlamentare, iar Emil Constantinescu a fost ales prin vot direct (cu 7 milioane de voturi) Președintele României, pentru un mandat de patru ani, învingându-l surprinzător pe Ion Iliescu la alegeri. În perioada mandatului său prezidențial, România s-a angajat într-un larg proces de reforma în economie, justiție și administrație. Sub mandatul său de preşedinte, România a câştigat prestigiu internaţional, fiind pregătit parcursul pro european şi pro atlantic al ţării. În 1999, România a început oficial negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Tot atunci România a găzduit vizita Papei Ioan Paul al II-lea şi a fostului preşedinte Bill Clinton.

Fostul președinte este căsătorit cu Nadia Constantinescu care, însă, a fost o prezență extrem de rară și retrasă în timpul mandatului soțului ei. Nadia Constantinescu a fost de profesie jurist și a fost colegă de facultate cu Emil Constantinescu.

Politicianul are doi copii, o fata care activează în domeniul medicinei și un băiat, care este directorul unei companii românești pentru energie solară, ambii aflându-se și lucrând în țară.

În decembrie 2000, Emil Constantinescu și-a reluat îndatoririle universitare și demersurile pentru consolidarea rolului organizațiilor neguvernamentale ca președinte al Asociației pentru Educație Cetățenească, al Fundației Române pentru Democrație și președinte – fondator al Institutului pentru Cooperare Regională și Prevenirea Conflictelor.

Emil Constantinescu este un om foarte discret de când s-a hotărât să nu mai candideze la funcția supremă în stat de când a părăsit scena politică. Deși nu este prezent prea des în emisiuni tv, fostul șef de stat Emil Constantinescu este președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului.