ACTUALITATE

Emil Constantinescu aduce un omagiu ostaşilor români înmormântaţi în Franţa în Primul Război Mondial

Soultzmatt este un oraş din apropierea sediului Consiliului Europei, Strasbourg. Aici sunt îngropaţi 678 de soldaţi români, care au luptat alături de Antantă, au fost luaţi prizonieri şi au murit de epuizare şi foame în lagărele germane din Alsacia, în pofida încercărilor localnicilor de a-i ajuta.

Ultimul preşedinte care şi-a omagiat compatrioţii căzuţi departe de ţară în Marele Război a fost Emil Constantinescu. După vizita din octombrie 1997, a revenit pentru a se reculege în cimitirul din Soultzmatt la 3 octombrie 2019, în aceeaşi zi în care a prezentat, la Consiliul Europei, “Iniţiativa Levant pentru Pace Globală”. A fost întâmpinat de acelaşi primar, Jean-Paul Diringer, în biroul căruia a revăzut tabloul lui Ştefan Câlţia, oferit Municipalităţii de preşedintele României în 1997. Pentru a marca această vizită, primăria din Soultzmatt a arborat drapelele României şi Franţei în piaţa centrală a oraşului.

În cimitirul memorial, înfiinţat în 1919 şi întreţinut de către statul francez în semn de omagiu adus sacrificiilor româneşti pe Frontul de Vest, preşedintele României din perioada 1996-2000, însoţit de primarul Jean-Paul Diringer, a depus un buchet de flori şi a ţinut un moment de reculegere în amintirea celor dispăruţi acum peste 100 de ani.

În Cartea de onoare a Primăriei din Soultzmatt au rămas cuvintele lui Emil Constantinescu: “Un pieux hommage aux prisonniers roumains decedes dans le camp allemand de Saultzmatt, victimes de la Premiere Guerre Mondiale.”