EDUCAŢIE/CULTURĂ

Emil Drăgan, veteran de război și deținut politic, s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani

Emil Drăgan, veteran de război și deținut politic, s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani.

„Veteranul de război și deținutul politic, colonel (r) Emil Drăgan, din Galda de Jos, a plecat azi-noapte spre eternitate.ELIT Intelectual fin, cu studii economice, pedagogice și militare, ajunge pe frontul de apus, în timpul ultimei bătălii de eliberare a Transilvaniei. În Ungaria a fost luat prizonier de către nemți, unde a suferit de foame cruntă, fiind nevoit să mănânce usturoi salbatic și iarbă. Nemții i-au scos la păscut ca pe animale.

Nu aveau ce să le dea de mâncare. Întors acasă, după ce revine la greutatea normală ( slabise 50 de kg), isi continuă studiile și brusc intră într-un alt război, cu regimul comunist. Era copil de chiaburi, fapt ce i-a adus cinci ani de detenție politică la Constanța și multe alte suferințe.

Nu s-a căsătorit niciodată de teama comuniștilor ca aceștia să nu le facă rău celor dragi. Ultimii ani din viață i-a petrecut la Galda de Jos, fiind în grija exemplară a familiei Ghiura, acolo unde a fost vizitat în ultimii ani de elevii militari și reprezentanți ai Armatei Române. Anul trecut, de ziua lui, a avut parte de o aniversare deosebită, Emil Drăgan împlinise atunci 100 de ani.

Mulțumim din suflet pentru lecțiile de viață oferite cu atâta drag, domnule Emil Drăgan!

Dumnezeu să-l ierte și să îi facă parte de Raiul Cel Sfânt, în Oastea Cerească!”, a transmis Petruța Pop prin intermediul paginii de socializare.