OPINII

Erată la guvernare

Autor: Mirabela Amarandei

Inevitabilul s-a produs, povestea manualelor școlare de clasa a VI-a nu era decât o bombă cu efect întârziat care a început să ticăie din mandatul lui Liviu Pop. Mai întâi, ordonanța cu Editura Didactică și Pedagică, apoi Legea manualului unic au pavat drumul unui haos greu de conceput pentru educația preuniversitară.

Dacă ne amintim episodul Compendiului din 2017 ori criza manualelor digitale din 2014, nu ne rămâne decât să așteptăm să ne „surprindă“ și alte situații-limită. Ce blestem o fi pe copiii aceștia de trebuie să plătească ei factura incompeteței, a nepăsării și a iresponsabilității guvernărilor?

În cazul de față, încă din vara anului trecut, când Liviu Pop anunța triumfător cruciada sa împotriva manualelor, a editurilor și a ideii de pluralism, numeroase personalități și organizații au reacționat critic la adresa măsurilor anunțate. S-au adus în discuție argumente împotriva renunțării la manualele alternative, cele mai puternice au fost legate de menținerea surselor multiple de informare și învățare ca semn al unei educații deschise, liberă de orice formă de propagandă. Apoi, s-a vorbit mult despre incapacitatea Editurii de a prelua un proiect atât de mare – editarea tuturor manualelor școlare, vreo 3 milioane la număr – în situația unei instituții profund nereformate, învechite și depășite tehnologic.

Dar câinii latră, caravana trece. De mai bine de un an pare că ne răcim cu toții gura, iar semnalele tuturor celor care au atras atenția că Ministerul Educației încalcă, cu bună știință, deciziile Curții Constituționale au fost ignorate. De mai bine de un an, Ministerul Educației lucrează după bunul plac, fără să dea socoteală nimănui, nici măcar Constituției.

Unde suntem astăzi? Au ieșit la iveală primele greșeli din manualul nou de clasa a VI-a, scris într-un heirup național și editat de Editura Didactică și Pedagogică. Nici nu trebuie să fii profesor de geografie ori specialist să înțelegi că noul manual are grave erori științifice. Sub oblăduirea lui Pop și a lui Popa se rescrie geografia României. Drobeta Turnu-Severin devine Turnu Măgurele, Marea Roșie devine Marea Moartă, iar Tasmania s-a transformat în Vanuatu.

Mai e puțin și vor muta și pe hartă Videle la București.

Acestea nu sunt singurele manuale cu greșeli, erori vor fi semnalate și la celelalte discipline pentru clasa a VI-a.

„Să știți că și în alți ani am văzut multe greșeli la manualele școlare. Greșeli au existat întotdeauna, nu cred că vom găsi niciun manual perfect“, declara ministrul Valentin Popa unui post de televiziune. Orice om de bun-simț rămâne perplex în fața unei asemenea nepăsări, pentru că e de neconceput seninătatea unui ministrul al Educației în fața a aproape 150.000 de elevi pentru care România nu va mai fi România, iar lumea, așa cum o știe tot globul, e întoarsă pe dos.

Anul trecut, elevii au învățat după compendiu. Anul acesta, după manuale cu erate.

Până acum, ministrul Valentin Popa a încercat să transfere întreaga responsabilitate Editurii Didactice și Pedagogice. Astăzi amenință cu procese în stânga și în dreapta, poate-poate găsește un țap ispășitor și scapă de cartoful fierbinte.

Dar „greșelile se pot corecta, erorile, nu“, cum ar spune colegul său Liviu Pop. Cei doi au astăzi obligația să răspundă elevilor, familiilor lor și profesorilor pentru situația critică pe care au generat-o și întreținut-o. Iar noul an școlar nu a început încă.