EDUCAŢIE/CULTURĂ

Eroii din Grui nu au fost uitați nici în acest an

Ieri, cu ocazia Zilei Eroilor, la Monumentul  Eroilor de sub vârful Grui (Munții Călimani), acolo unde își dorm somnul de veci 60 de ostași grăniceri care apărau pământul strămoșesc în luptele din Primul Război Mondial, a avut loc o slubă de pomenire, așa cum se obișnuiește în fiecare an. Datorită restricțiilor impuse de pandemie, nu s-a mai ținut ceremonialul militar și religios care avea loc anual, și nici programul artistic.

Cu toate acestea, mai mulți localnici de pe Valea Bârgăului au urcat potecile muntelui, alături de  preoți, pentru a aduce un pios omagiu eroilor  care și-au dat viața pentru țară în vara anului 1916. Este o tradiție ca în fiecare an, de Înălțarea Domnului, eroii de pe Grui să aibă parte de o rugăciune și o lumânare aprinsă în memoria jertfei lor.

Cei 60 de eroi de pe Grui au fost împușcați de armata austriacă în retragere, în august 1916, și înhumați, unii dintre ei, într-o groapă comună, fără cruce, alții lăsați în pădure. Un cioban a descoperit rămășițele pământești ale grănicerilor în primăvara anului 1917.  După război, camarazii au așezat o cruce de stejar pe care au scris: ,,60 de ostași români, morți pentru patrie” și au amenajat un monument modest. În anul 2005, cu ajutorul Mănăstirii din Piatra Fântânele a fost ridicat  actualul monument.

An de an, tot timpul vieții, ciobanul care a făcut descoperirea, pe numele său Lazor Bozga, a urcat de Înălțarea Domnului la locul de veci al grănicerilor pentru a le aduce un omagiu. Când a simțit că i se apropie sfârșitul, i-a rugat pe locuitorii văii Bârgăului: ;;să nu-i uitați pe cei din Grui”. Iată că dorința acestuia este îndeplinită și an de an, bârgăuanii urcă în Grui să-și constească eroii.

Sursă foto: Ioachim Pascu, Cristina Pavelean

Este posibil ca imaginea să conţină: oameni în picioare, copac, cer, plantă, nor, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare, copac, copil, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare, cer, munte, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, cer, plantă, câine, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, plantă, iarbă, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare, copac, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare, copac, în aer liber şi natură