EDUCAŢIE/CULTURĂ

Erou, la centenar. Veteranul de război Teodor Avram împlinește astăzi 100 de ani

Bucurie la Chiuza (județul Bistrița-Năsăud) în familia sublocotenentului (r) Teodor Avram care a împlinit astăzi, 20 februarie 2020, venerabila vârstă de 100 de ani. O vârstă istorică, la fel ca și evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial la care veteranul de război Teodor Avram a luat parte cu mai bine de 70 de ani în urmă. Prizonier, în acele vremuri, a venit pe jos din Siberia spre casă și a trecut Tisa înot pentru a ajunge pe pământ românesc, așa cum au făcut și alți camarazi de arme ai veteranuluid e război care și-a sărbătorit astăzi centenarul.

La sărbătorirea eroului au participat, alături de familia acestuia și de săteni, reprezentanți ai Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, ai CMJ Bistrița-Năsăud, ai Asociațiilor Veteranilor de Război și Cultului Eroilor ,,Regina Maria” din județ, ai Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații, ai Prefecturii BN, Poliției și Jandarmeriei bistrițene.

,,Bucurie în cer și bucurie pe pămant”, așa ar descrie Preotul Maftei momentul în care ne-am adunat pentru a-l sărbători pe Sublocotenent (r) Teodor Avram, veteran de război, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani.

Un om al muncii câmpului, dar și al bisericii, care în spatele ridurilor vremii și a bătăturilor din palmele muncitoare, tăinuiește o poveste de curaj, de hotărâre, de iubire de patrie și de viață, daruri de Sus care i-au dat puterea să se întoarcă la familia românească pe jos, din Siberia, traversând înot râul Tisa. Gena de curaj și patriotism s-a transmis mai departe și nepoatelor Moruțan Maria și Marcoie Aurelia care astăzi sunt plutonieri major în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean.

“Este o onoare să fim alături de sublocotenentul Teodor Avram, veteranul nostru care este un exemplu viu de curaj despre care trebuie să afle toată lumea pentru că cine ar mai veni din Siberia în România pe jos și ar traversa înot Tisa?”, a transmis prefectul Stelian Dolha, în mesajul său adresat sărbătoritului care a ajuns la vârsta centenarului.  La mulți ani și multă sănătate din partea Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud” este mesajul transmis pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud.

Sunt ultimii ani în care mai sunt printre noi, veteranii de război care au luptat pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial. Sunt din ce în ce mai puțini și ne părăsesc pe an ce trece cu aceeași discreția cu care și-au trăit în uitare, întreaga viață. Peste ani, vom povesti despre ei din cărțile de istorie.

Cinste și recunoștință eroului sărbătorit astăzi, slt (r) Teodor Avram și tuturor eroilor neamului românesc, aflați în viață sau în eternitate!

Sursă foto: col (r) Gheorghe Tanco – Cultul Eroilor ,,Regina Maria” BN și Instituția Prefectului BN

Este posibil ca imaginea să conţină: 6 persoane

Este posibil ca imaginea să conţină: 9 persoane, costum

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare

Vremea

Bistrita Bistrita-Nasaud Romania
Soare
Soare
8°C
Vânt: 4 km/h VSV