OPINII

Ești creștin? Nu transforma credința în superstiție!

Când credința ta în Dumnezeu e legată de credințe (anti)vacciniste, asta nu mai e dreaptă credință, ci isterie sectară și idolatră.
Îi evit cu mare grijă pe toți propagandiștii (anti)vaxeri care se pretind creștini. Toată agitația lor e indecentă, jignitoare față de ceilalți, isterică, sectară și de prost gust.
Ești creștin? Nu transforma credința în superstiție! Nu o lua ca alibi pentru opțiuni care nu o privesc! Nu amesteca planurile! Nu transforma împăcarea cu gândul morții în teribilism tembel sau în fatalism păgân! Nu fi nesimțit! Nu-l ispiti pe Dumnezeu: ți-a dat creier și discernământ, nu-i obligat să-ți poarte de grijă la fiecare pas!
Și, mai ales, nu mai isteriza lumea! Vezi-ți de viața ta, cu sau fără vaccin, și mai scutește-ne! Nu vrem să aflăm că vom muri fiindcă (nu) ne-am vaccinat. Nu ne interesează opțiunea ta de viață, oricum fiecare face ce crede mai bine pentru viața lui.
Ți-ai exersat prudența într-un sens sau în altul? Bravo! Așa am făcut toți, după cum ne-a dus mintea.
Și încă ceva. Orice-ar face guvernele, nu-i bine. Închizi școlile, distrugi viitorul tinerilor, economia etc. Le lași deschise, mărești ratele de infectare. Vaccinezi cu forța, ești liberticid; nu vaccinezi, ești indolent. Transformi toată țara in spital covid, îi condamni la moarte pe cei cu alte boli grave; mergi înainte în regim semi-normal, nu mai sunt locuri la ATI. Nu dai bani, falimentează mii de firme; dai subvenții, mărești datoria și șansele unei noi crize economice. Nicicum nu-i bine. S-au luat toate măsurile posibile, s-a acționat și autoritar, și laxist, și nu se poate spune că o țară stă perfect și în alta e dezastru. E cam la fel peste tot în lumea dezvoltată.
Pe scurt: există vaccin la liber, toată lumea știe unde se poate face, alte metode de prevenție în afară de vaccin, mască, igienă, distanțare și izolare nu se cunosc: din clipa asta, responsabilitatea e a fiecăruia, nu doar a guvernului.
Unii se vor infecta, alții nu, unii se vor vaccina, alții nu, în cele din urmă cu toții vom fi sau morți sau cât de cât imunizați, iar până atunci sistemul va trata cât va face față, fiindcă are limitele lui, ca orice sistem.
Repet deci îndemnul: să ne vedem de viața noastră, să ne păzim cât se poate, să-i respectăm pe ceilalți și mai ales să nu mai tot isterizăm lumea.
Adrian Papahagi