ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Eveniment editorial sub egida Academiei Române

Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române a lansat Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), ediția a III-a a, lucrare apărută la Editura Univers Enciclopedic. Prezenta ediție a DOOM are 3.000 de modificări, majoritatea fiind noile forme morfologice ale unor cuvinte care erau deja în limbă. „Ediția a II-a a DOOM a fost publicată în 2005 și de atunci au mai apărut diferite modificări de normă care au fost cerute de uz, fiindcă utilizatorii au început să prefere anumite forme sau să nu mai respecte norma în anumite privințe.

Spre exemplu, la profesor s-a păstrat doar varianta cu accent pe „e”, dar în alte situații s-a completat paradigma la verbe, erau doar două persoane, s-au pus toate persoanele ca dicționarul să fie util și pentru cei care nu sunt vorbitori nativi de română și vor să vadă o formă a unui verb. În plus, s-au mai pus locuțiuni („calea-valea”, spre exemplu). Mai sunt și cuvinte complet noi, împrumuturi din engleză care au apărut în limbă și care trebuiau să fie normate cum ar fi: afterschool, take away, all-inclusive, breaking news, toată terminologia coronavirusului”.

Totodată, scrierea de la „înșală” poate fi acum și „înșeală”, așa cum se aude în pronunție, a mai precizat directoarea Institutului de Lingvistică, Adina Dragomirescu.