Eveniment inedit la Zalău. Ia românească sărbătorită cu proiecție de film, expoziții și prezentări etnografice

Ziua internațională a Iei a fost sărbătorită în multe orașe din țară și nu numai. Un eveniment atipic a avut loc la Zalău, unde a avut loc o expoziție de cămăși tradiționale, o conferință a unor specialiști în etnografie și proiecția filmului românesc Pădureanca, cu participarea actriței principalele a filmului, Manuela Hărăbor.

Evenimentul a fost organizat de Fundația Agapis, fiind a patra manifestare a proiectului itinerant „Șezători în Țara Silvaniei”. Fundația Agapis este una dintre cele mai vechi organizații nonguvernamentale din Sălaj, care desfășoară proiecte de educație și dezvoltare locală și națională.

Evenimentul a fost deschis de către inițiatoarea proiectului, Alina Zară Prunean: ” ‘Ziua Universală a Iei’ ” este un eveniment creat în urmă cu patru ani de societatea civilă din România. Se sărbătorește pe toate continentele, sunt sute de evenimente în zeci de orașe din întreaga lume. Noi am pregătit, împreună cu artistul fotograf Mirel Matyas și doamnele de la Mândra Șic de la Zalău, o expoziție de ie, cămașă, spăcel tradițional. Am încercat să vă aducem aproape cămașa de patrimoniu, să vedeți care e diferența între ceea ce purtăm astăzi și ce înseamnă patrimoniu românesc pe care marile case de modă îl copiază astăzi. (…) Împreună cu specialiști din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă am reușit să pătrundem în tainele a ceea ce înseamnă patrimoniul sălăjean și să încercăm să îl reproducem așa cum trebuie. Aici avem ii din colecții particulare, pentru că în Sălaj există astfel de colecții”.

De asemenea, directorul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, etnograful Corina Bejinariu, a precizat în cuvântul său importanța păstrării și transmiterii pe mai departe a tradițiilor: „Eu sper să înțelegeți că tradiția este importantă pentru că este creația noastră. Nu trebuie s-o punem nici într-o ierarhie, că-i mai veche, că-i mai grozavă. Este importantă pentru că ne reprezintă. Este creația noastră. Ea se schimbă, ea primește influență. Și cămașa s-a schimbat. În 100 de ani are trei etape în care se schimbă, în care suportă influențe dinspre mediul urban, influențe în decor, în croi. Gândiți-vă, cămașa era elementul cel mai investit simbolic. Fata se legitima cu ea. Toată măestria ei, a tinerei fete care urma să se căsătorească în satul tradițional era ilustrată în această cămașă, acum cum, de pildă, cămașa de mire e iarăși un element pe care viitoarea mireasă trebuia să-l realizeze și să facă dovada întregii ei măiestrii. (…) Este important să păstrăm, este important să transmitem mai departe, sigur, cu ambiția de a face aceste lucruri corect și atunci este important să ne ducem către cei care sunt creatorii acestei tradiții”, a precizat Corina Bejinariu.

Poate cel mai așteptat moment al serii a fost întâlnirea cu Manuela Hărăbor, cea care, în urmă cu 30 de ani, juca rolul principal în filmul „Pădureanca”.

„Toate straiele, toate cămeșile, toți ițarii, tot ce vedeți ca obiect de îmbrăcăminte, începând de la actorii principali și terminând cu ultimul figurant, sunt costume autentice. Am avut o pictoriță de costume care se afla la primul film și s-a ambiționat atât de tare încât a plecat în zona Aradului cu un an de zile înaintea filmărilor și a scotocit prin toate lăzile de zestre, prin toate satele, a vorbit cu toate babele din zona aceea și a adunat cămașă, batic cu batic, ițar cu ițar, a reparat niște cămăși. Toate costumele sunt autentice. Toate obiectele de recuzită sunt strânse de acolo. Nu e nimic adus de la Buftea, nu e nimic chinezesc, tot mobilierul e luat din zonă. Cred că amănuntul acesta a dat și greutate filmului. (…) De asta e important să păstrăm costumul popular, să-l protejăm, să-l îmbrăcăm, pentru că oamenii sunt ca zalele unui lanț. Generații de generații sunt legate între ele și-și trag seva de undeva din pământul românesc și cred că, în momentul în care pui o cămașă românescă pe tine, mai ales dacă e veche, iei din energia omului care a trăit acum 100 de ani, care a primit-o poate din bucata de pânză de la bunicul său”, a afirmat Manuela Hărăbor.

Ziua Universală a Iei a luat naștere pe rețeaua de socializare Facebook, fiind inițiată oficial în ianuarie 2013 , Ziua Universală a Iei s-a sărbătorit pentru prima dată pe 24 iunie 2013, de Sânziene. În acești patru ani, Ziua Iei a devenit un adevărat eveniment global, fiind sărbătorită pe șase continente, în 55 de țări.

 

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.