DIN TRANSILVANIA

Există tineri în România care abia așteaptă să împlinească 18 ani pentru a dona sânge. Unii dintre aceștia învață la Infoel Bistrița

Încă de acum doi ani, periodic, grupuri de elevi de la Colegiul Tehnic Infoel Bistrița se prezintă la Centrul de Transfuzie Sanguină din municipiu pentru a dona sânge. Nu vin constrânși de cineva sau de ceva, ci din dorința de a fi de folos semenilor aflați în situații deosebite de viață. În urmă cu doi ani, câțiva profesori le-au explicat elevilor la școală, importanța unui astfel de gest, dar și efectele pozitive ale sănătății celui care donează. De atunci, elevi și profesori de la acest liceu din Bistrița donează sânge pentru ca cei aflați în suferință să aibă o șansă la viață.

Săptămâna care se încheie, 20 de tineri de la Infoel au donat din nou sânge. În timp ce dona, Claudia Luca, una dintre eleve, a spus personalului medical că abia a așteptat să facă 18 ani pentru a veni la Centrul de Transfuzie Sanguină. Minunat, nu-i așa? În România anului 2019, sunt tineri care așteaptă 18 ani pentru a face un bine altor oameni, nu pentru a primi cadou o mașină puternică, spre exemplu. Și, nu e singura care a așteptat majoratul pentru a dona sânge. Colega ei de clasă, Andreea Iușan, a fost nerăbdătoare să facă același lucru. Deși, când s-a prezentat la prima donare, starea de sănătate nu i-a permis să doneze, nu s-a descurajat, a urmat un tratament și după două luni s-a așezat zâmbind pe scaunul donatorului de sânge convinsă fiind că trebuie să facă acest lucru.

Alți tineri de la Infoel vin cu aceeași convingere că pot ajuta oameni și acest lucru îi motivează să doneze sânge. Întrebați de ce aleg să facă acest lucru, când puțini români sunt donatori de sânge, unii dintre tineri ne-au spus următoarele:

,,Încă de la 16-17 ani, îmi doream să pot dona sânge și așteptam cu nerăbdare să pot face acest lucru. Am ales să fiu donator deoarece mi se pare incredibil cum, prin sangele donat de noi, putem salva  vieți.  Consider că donarea de sânge este cel mai simplu mod în care poți contribui la salvarea de vieți.  DE CE SĂ DONEZI? Este cea mai frecventă întrebare pe care o aud, iar răspunsul este: pentru că poți, pentru că vei salva o viață, pentru că te vei simți mult mai bine și pentru că așa este normal în orice țară civilizată. După experiențele de la Centrul de Transfuzii Bistrița, unde toată lumea este foarte atentă și foarte drăguță, am îndemnat și pe cei apropiați să meargă și să doneze. S.O.S. Sângele oferit salvează vieți!” (Andreea Iușan, clasa a XII-a C)

Este posibil ca imaginea să conţină: Iuşan Andreea, stând jos

,,Donarea de sânge este importanta! În opinia mea, tot ce ține de ajutatul oamenilor este important. Abia am așteptat să implinesc vârsta de 18 ani ca să pot să donez sange, deoarece imi place foarte mult să fac bine pe cât este posibil și cred că sângele meu poate ajuta pe cineva. In urmă cu câtțiva ani, tatăl meu a suferit un accident în care a pierdut mult sânge. Din fericire, a avut de unde primi sânge, DAR pe lânga cazul lui, există din păcate, multe persoane care ar avea nevoie de sânge și poate că nu au de unde să-l primească la timp. Eu cred că sângele pe care îl donăm, poate salva vieti. Sângele oricum se înlocuiește în corp, așa că îndemn pe toată lumea care e sănătoasă, să meargă la donat, deoarece sângele lor poate fi de ajutor cuiva” (Claudia Luca, elevă clasa a XII-a C).

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare

,,Am ales să donez sânge din simpla idee de a salva vieți. Nu există o situație mai dificilă decât să stii că cineva drag ție sau altcineva a fost implicat într-un accident sau a pățit ceva și are nevoie urgentă de sânge. De asemenea, donatul de sânge are și efecte asupra corpului: reglarea tensiunii arteriale, risc mai scăzut de infarct și accident vascular cerebral. Nu este prima dată când donez  sânge și nu o să fie nici ultima dată, am de gând să salvez și să ajut cât de multe vieți cu putință!” (Maximilian Gagea, XI H).

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând jos, barbă şi interior

,,Donarea de sânge este foarte importantă! Sunt o mulțime de oameni care au nevoie de ajutorul nostru, iar eu consider că acest gest poate fi facut de către oricine care e perfect sănătos. Auzisem de la alti colegi de liceu că vor merge să doneze sânge, iar după ce am împlinit 18 ani și mi-a fost propusă această provocare nu am dat înapoi, ba chiar am fost foarte entuziasmată. Sunt sigură că sângele meu a ajuns la cine trebuia. Nu este nici un pericol în a dona sânge cuiva, sângele pierdut se reface in scurt timp. Așa că, dacă sunteți sănătoși, vreți să faceți o faptă bună sau să ajutați pe cineva anume, vă îndemn cu încredere deoarece nu știm niciodată când și noi, la rândul nostru, vom avea nevoie de acest sânge! Vorba aceea, sângele apă nu se face!” (Alexandra Surleanu, XII C).

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, zâmbind, stând jos

,,Eu merg la donare de sânge pentru că este un ajutor pe care-l pot oferi, fără să mă coste nimic. Cei care primesc sângele nostru sunt în momente critice și mă simt bine știind că pot ajuta cu ceva” (Ovidiu Grama, clasa a XII-a B).

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană

În ce privește purtătorul de cuvânt al centrului de Transfuzie Sanguină Bistrița, doamna Cosmina Sigmirean,  ne-a declarat că: Mulțumim din suflet elevilor de la Infoel Bistrița, sunt foarte curajoși,  foarte dornici să ajute persoanele bolnave care au nevoie de sânge și vin periodic, alături de câțiva profesori, pentru a dona. Ne bucurăm și îi așteptăm de fiecare dată, sunt donatori foarte buni pentru că sunt tineri și foarte sănătoși”.

Obiceiul se păstrează și după ce tinerii termină liceul, aceștia să doneze sânge fie individual, fie alături de colegii lor mai mici, de la Infoel.

Bravo, tineri frumoși!

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând jos

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare