Expoziția “Stefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”, deschisă, la Muzeul Bucovinei din Suceava

Expoziția “Stefan ce Mare. Din istorie în veșnicie” este deschisă în perioada 14 august 2017 – 15 februarie 2018, la Muzeul Bucovinei din Suceava, fiind organizată în colaborare cu alte muzee naționale din țară. Evenimentul marchează 560 de ani de la urcarea lui Ștefan pe tronul Moldovei.

Peste 250 de obiecte de patrimoniu din expoziție ilustrează epoca lui Ștefan cel Mare.

Dintre numeroasele exponate, se remarcă stindardul liturgic dăruit de Stefan cel Mare Mănăstirii Zografu, o spadă decorată pe buton cu numele Stefan,  descoperită la Curtea Domnească din Vaslui, în cercetare arheologică, panaghiarul dăruit de Alexandru, fiul lui Stefan cel Mare, ctitoriei sale Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” de la Bacău și alte tezaure monetare și obiecte de podoabă datând de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea. Expoziția este însoțită de un catalog în care sunt prezentate toate piesele expuse și texte cu privire la domnia lui Stefan cel Mare.

Organizatorii evenimentului sunt Muzeul Național de Istorie a României (București) și Muzeul Bucovinei (Suceava), în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României (București), Muzeul Național de Istorie a Moldovei (Chișinău, Republica Moldova), Muzeul Județean Vaslui, Complexul Muzeal Național „Moldova” (Iași), Complexul Muzeal Județean „Iulian Antonescu” (Bacău), Muzeul Județean Botoșani, Complexul Muzeal Județean Neamț și Muzeul Național al Literaturii Române (București).

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.