ACTUALITATE, CULTURĂ

Expoziție de excepție la Muzeul Hărţilor din Bucureşti

Distribuire articol:

Muzeul Hărţilor din Bucureşti, organizează, începând de azi, 28 februarie,  expoziţia „Toate pânzele sus!”, având drept obiect reproduceri fidele ale unor vechi instrumente de navigaţie astronomică, dar şi piese originale din perioada secolelor XIX-XX, utilizate pentru navigarea pe mare.

Muzeul Hărților în colaborare cu asociația AstroNauticus anunță deschiderea expoziţiei Toate pânzele sus! Călătorie în istoria instrumentelor de navigație curatoriată de comandorul Vasile Chirilă (Asociația AstroNauticus) și Eugen Grama (muzeograf, Muzeul Hărților). Expoziția vă oferă ocazia de a descoperi reproduceri fidele ale unor vechi instrumente de navigație astronomică, dar și piese originale din perioada secolelor XIX-XX, utilizate pentru navigarea pe mare și nu numai.

Expoziţia este deschisă în perioada 29 februarie – 7 aprilie 2024, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, orele 10:00 – 18:00. Preț bilet: 10 lei

Vernisajul va avea loc pe data de 28 februarie, de la ora 18:00, iar accesul este gratuit. 

Vă propunem să descoperiți o replică a celui mai vechi instrument de navigație astronomică, gnomonul, punctul de plecare pentru majoritatea dispozitivelor apărute mai târziu; la fel de interesante sunt replicile astrolabului nautic, quadrantului sau octantului. Nu lipsesc nici piese originale mai recente, precum compasul magnetic, lochul mecanic sau sextantul, care reprezintă variante mult îmbunătățite ale primelor modele, apărute cu sute de ani în urmă. O replică tip secțiune a unui galion, machetele unei nave de război și a unei ambarcațiuni tip goeletă – binecunoscuta „Speranța” din romanul lui Radu Tudoran, ne evocă atmosfera călătoriilor pe mare și celebrul îndemn „Toate pânzele sus!”.
De asemenea, în expoziție se regăsesc lucrări și obiecte din patrimoniul Muzeului Hărților, cu scopul de a contextualiza și a oferi detalii cât mai interesante despre geografie, istorie și cartografie, în dialog cu universul instrumentelor de navigație.” (sursa – Muzeul Hărţilor din Bucureşti)


Distribuire articol: