Expoziție la Veneția a artistului Marcel Lupșe

Vineri, 6 Aprilie 2018, ora 18, va avea loc la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetări Umaniste în Veneţia deschiderea expoziţiei ,,sacrificiu” al renumitului artist vizual român Marcel Lupşe.

,,Marcel Lupşe alege un semn, tot ce cuprinde – buchetul de flori medicinale, făcut din ierburi găsite sub cruce. O urmă de legume care, în plus, distinge întreaga sa lucrare, o textură dinamică, foarte iconic. Modelul de pătrate și de calcan, cu flori, obligă pictorul să elaboreze un program alegoric care umple golurile, alimentând modelul, ce organizează dinamica centrului de plante și compune într-un mod simetric, întreaga lucrare. A fost creat, în termeni alegorici și simbolici, în sens ascendent, anabatico. Introducerea betonului devine astfel un mijloc de înlocuire a purităţii, uscăciune inerentă programului. În mod indirect, pictorul încearcă o mişcare de restaurare. Programul – subiectul – puntea este, de fapt, expresia unei mari libertăți de caracter deschis și inefabil și, în același timp, este un semn care consacră o marjă largă de libertate, celebrare a partidului, o expresie naturală. Un exerciţiu vizibil al principiului de graţie suficientă ” (Olivia Mircea, principiul graţiei).

Marcel Lupşe s-a născut la 21 august 1954 în Dej (în districtul Cluj) și și-a obținut diploma artistică la Institutul de arte frumoase ,,Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, sub coordonarea profesorului Vasile Crișan. Începând cu anii `80, el participă la expoziții organizate de filiala din Cluj și apoi la filiala Cluj-Bistriţa-Zalău a Uniunii de artiști vizuali. Din 1989, el a fost membru al aceleiași uniuni, cu o secțiune de pictură. În 1990, el s-a mutat în cele din urmă la Bistriţa unde este încă angajat în gestionarea administrativă a activităților culturale, fără a-și înceta activitatea ca artist. În 1994 a devenit profesor la școala de arte frumoase ,,Corneliu Baba” din Bistriţa. Prezintă picturi, desene, obiecte, în peste 100 de expoziţii colective din România şi străinătate, participând anual la diverse conferinţe şi recenzii naţionale şi internaţionale de pictură. În cele trei decenii de activitate artistică se numără 38 de expoziţii personale, lucrările sale sunt găsite în muzee şi în colecţiile instituţionale şi private.

Expoziţia este organizată de Institutul Român de Cultură şi ştiinţe umaniste din Veneţia, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Bucureşti şi poate fi vizitat până la 28 aprilie 2018, în spaţiul expoziţional al noii galerii a Institutului, situat în cadrul expoziţiei.

Fotografia postată de Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.