Federaţia Bicicliştilor din România vor să ştie ce vor face europarlamentarii pentru promovarea bicicletei

Cu ocazia campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, Federaţia Bicicliştilor din România (FBR) adresează candidaţilor un chestionar şi un apel cu scopul de a evalua câţi ar fi dispuşi să fie în următorul Parlament European, susţinători al promovării bicicletei. Problema mobilităţii se află la răscruce în Europa, iar în următorii câţiva ani se va decide în ce direcţie o va lua, bicicleta fiind alături de transportul public şi deplasarea pietonală un element de bază pentru mobilitatea urbană durabilă, iar Parlamentul European va fi chemat să decidă cu privire la numeroase acte normative, politici publice şi instrumente financiare ce vor influenţa această direcţie.

Demersul se desfăşoară simultan în toate ţările UE, organizaţiile omologe FBR din fiecare stat membru adresând candidaţilor din acea ţară respectivul chestionar, iar rezultatele vor fi făcute publice de către Federaţia Europeană a Bicicliştilor (ECF), sub egida şi coordonarea căreia se desfăşoară această campanie care vizează identificarea a cât mai mulţi potenţiali susţinători în Parlamentul European pentru demersurile care vizează oraşe vibrante, aer curat şi drumuri mai sigure.

Chestionarul şi materialele explicative au fost trimise la 10 partide sau alianţe pe care sondajele le cotează ca având şanse certe sau potenţiale de a avea reprezentanţi în viitorul Parlament European, cu rugămintea de a le transmite candidaţilor lor. A fost transmis apelul şi chestionarul şi în mod direct mai multor zeci de candidaţi cărora le-am putut găsi, din surse publice, o adresă de e-mail funcţională. Data-limită până la care se poate completa chestionarul şi semna scrisoarea de intenţie este 8 mai. Celor interesaţi, care nu au primit materialele, le stăm oricând cu plăcere la dispoziţie. Rezultatele vor fi publicate la mijlocul lunii, pentru a fi utile alegătorilor care înţeleg că şi opiniile şi intenţiile pe aceste teme sunt un element ce merită luat în calcul când se decid care candidaţi merită votul lor în 26 mai.

UE poate şi trebuie să fie un leader în necesara schimbare de paradigmă în mobilitate, deoarece are puterile de decizie necesare inducerii unei schimbări reale în domeniu. UE poate asigura investiţii adecvate pentru proiectele de utilizare a bicicletei, investind bani în România. Poate face vehiculele şi drumurile mai sigure pentru toţi utilizatorii, modificând cerinţele pentru modul în care sunt proiectate vehiculele şi asigurându-se că există standarde ridicate de calitate pentru infrastructură. Aceasta poate contribui la atingerea unui obiectiv ambiţios, cum este creşterea cu 50% a utilizării bicicletelor ca mijloc de deplasare în oraşe până în 2030, faţă de nivelul actual (şi cu chiar mai mult în ţări precum România unde nivelul actual este încă redus), prin adoptarea unei strategii privind bicicleta la nivel european.

Acestea sunt doar câteva dintre acţiunile pe care dorim să le sprijine candidaţii în cazul în care vor fi aleşi, mai multe detalii regăsindu-se în documentul „European Cyclists’ Federation 2019 European Parliament Elections Manifesto” al Federaţiei Europene a Bicicliştilor (ECF):

https://ecf.com/sites/ecf.com/files/Getting_Into_Gear_Cycling_For_The_2020s_ECF_Manifesto_2019_European_Parliament_Elections.pdf

Federaţia Bicicliştilor din România (FBR) este o organizaţie non-profit naţională, care reprezintă asociaţii din toate colţurile ţării ale persoanelor care utilizează bicicleta, având ca scop promovarea utilizării bicicletei ca mijloc de transport cu rol utilitar şi recreativ (cicloturism) şi având printre obiective: promovarea biciclismului utilitar urban / cotidian, a celui recreativ şi turistic, precum şi a altor moduri de utilizare a bicicletei; apărarea intereselor bicicliştilor; promovarea transportului durabil; promovarea unui stil de viaţa activ şi sănătos prin utilizarea bicicletei.

Fiind afiliată la Federaţia Europeană a Bicicliştilor (ECF) şi implicată sub această egidă, în colaborare cu organizaţiile naţionale de biciclişti din celelalte state UE, în promovarea intereselor bicicliştilor şi în promovarea mobilităţii durabile la nivelul UE, unde se stabilesc direcţii strategice normative şi financiare care produc efecte şi în România, FBR contactează periodic, pe teme aflate în atenţia organelor UE, atât europarlamentarii români, cât şi Parlamentul şi Guvernul, având în vedere influenţa lor asupra politicilor UE prin formularea de poziţii faţă de proiectele de acte normative UE respectiv formularea de poziţii şi propuneri în cadrul Consiliului European şi în alte organisme.

Având în vedere că, pe de o parte, este important ca electoratul să cunoască poziţia candidaţilor la calitatea de europarlamentar cu privire la temele de interes biciclistic şi de mobilitate durabilă, care sunt esenţiale şi pentru viitorul oraşelor din România (sufocate de traficul automobilistic şi unde transportul public, mersul pe jos şi deplasarea cu bicicleta nu au încă locul meritat într-un sistem modern de mobilitate urbană), precum şi pentru viitorul turismului durabil în România (unde cicloturismul, în ciuda uriaşului potenţial, este aproape absent din cauza situaţiei în domeniul legislativ şi al infrastructurii), mesajul FBR pentru candidaţii la europarlamentarele din 2019 este: ” Fiţi un susţinător al bicicletei! Completaţi sondajul, semnaţi angajamentul, votaţi într-un mod favorabil şi utilizatorilor bicicletei!”

Radu Mititean
preşedinte – Federaţia Bicicliştilor din România

email: contact@biciclisti.ro

Mai multe despre Federaţia Bicicliştilor din România: www.biciclisti.ro

Mai multe despre Federaţia Europeană a Bicicliştilor: www.ecf.com

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.