POLITICĂ

Felix Bănilă demisionează de la conducerea DIICOT

Felix Bănilă și-a anunțat miercuri dimineață demisia din funcția de procuror-șef al Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Documentul a fost trimis la Ministerul Justiției și înaintat președintelui țării, pentru a semna decretul. Potrivit surselor Digi24.ro, procuror-șef interimar va fi Giorgiana Hosu.

Luni, președintele Klaus Iohannis i-a reproșat șefului DIICOT activitatea în ceea ce privește „crima de la Caracal” dar şi „cumplitul caz de la Dâmboviţa”, în urma cărora și-au pierdut viața trei fete: Alexandra Măceșanu, Luiza Melencu și Mihaela Fieraru. Procurorii urmează să stabilească dacă ele au fost ucise de Gheorghe Dincă, respectiv Johannes Visscher, cetățeanul olandez care este bănuit acum și de agresiunea unei fetițe din județul Iași, având patru călătorii în România în ultimii ani.

Marți, Felix Bănilă a anunțat printr-un comunicat de presă că nu demisionează, deoarece ar însemna „expresia unui om laș și poate chiar lipsit de responsabilitate”. Însă, pentru că această cerere a venit de la șeful statului, procurorul-şef al DIICOT a spus că se va consulta cu colegii apoi va lua o decizie: „Ea trebuie tratată cu maximă seriozitate, ceea ce voi și face, în mod neîntârziat. Așa că, voi culege opiniile colegilor mei, ale șefului ierarhic și al celor implicați în actul numirii procurorului șef al DIICOT, după care voi aduce la cunoștință publică rezultatul deciziei luate”.

În acest context, Felix Bănilă și-a anunțat demisia de onoare, potrivit unui comunicat al DIICOT, și susține că nu a eşuat în îndeplinirea atribuţiilor, iar speţa “Caracal” nu depăşeşte nivelul priceperii sale.

„Am înţeles să îmi depun demisia de onoare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, sens în care am înaintat-o ministrului Justiţiei, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcţie, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neîntârziate preşedintelui României, spre a fi acceptată şi a se luat act de aceasta, în vederea emiterii decretului de eliberare din această funcţie, dată până la care voi continua să asigur conducerea DIICOT”, a precizat Bănilă.