ACTUALITATE

Femeile vor conduce guvernul finlandez

Social-democraţii finlandezi, care conduc coaliţia de guvernare formată din cinci partide, au aleas-o pe Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, pentru a deveni, săptămâna viitoare, cel mai tânăr premier din istoria Finlandei.

Marin va fi al treilea primul ministru femeie în istoria țării, în același timp devine cel mai tânăr șef de guvern din lume, singurul care se apropia de finlandeză fiind premierul ucrainean Oleksiy Honcharuk, care are 35 de ani, susțin cei de la El Pais. Liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-un, are 35 de ani, iar premierul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern are 39.

Tânăra a înregistrat o creștere fulminantă în politica finlandeză de când a devenit șeful consiliului municipal al orașului său industrial Tampere, la doar 27 de ani, relatează BBC.

„Avem multă muncă de făcut pentru a restabili încrederea oamenilor”, a declarat Sanna Marin presei finalndeze după ce a obţinut la limită votul în rândul membrilor din conducerea partidului.

Marin este în prezent ministru al Transporturilor, ea îi va succede lui Antti Rinne, care şi-a anunţat demisia în această săptămână, după ce un alt partid, membru al coaliţiei, a precizat că şi-a pierdut încrederea în el.

Criza a fost provocată de planul Poştei finlandeze, o întreprindere cu capital public, de a încheia o nouă convenţie colectivă de muncă cu aproximativ 700 de salariaţi, mai puţin favorabilă, în numele competitivităţii.

Momentul ales pentru schimbarea conducerii guvernului este neobişnuit pentru Finlanda, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la sfârşitul anului, jucând un rol central în eforturile de a stabili viitorul buget al blocului comunitar.


Vremea in lume

Berlin Berlin Germany
Noros
Noros
1°C
Vânt: 7 km/h V
 
Newsletter