ECONOMIC

Fermier: Nu știu cum vom putea să ne achităm creditele la bănci

An greu pentru agricultura românească! Seceta din această primăvară a dat peste cap toate planurile fermierilor, culturile agricole însămânțate în toamnă fiind pe alocuri calamitate și 100% astfel că mulți agricultori se văd în situația de a nu-și mai putea plăti creditele la bănci și chiar furnizorii de inputuri, informează https://agrointel.ro/ .

În această situație dificilă se află și fermierul vasluian Viorel Humă, care spune că nu știe cum o va scoate la capăt anul acesta.

”Ne-am pus speranțe în aceste culturi pe care le-am înființat, am investit foarte mult. Aud de la colegi că situația este generalizată. Pe multe parcele, culturile agricole sunt calamitate 100%, iar pe altele unde să spunem așa condițiile sunt mai bune pierderile sunt între 70-80%. Va fi un an foarte greu. Nu știu cum vom putea să ne achităm creditele de la bănci, furnizorii de inputuri și toate celelalte cheltuieli pe care le avem pentru bunul mers al agriculturii. Avem credite în derulare, avem de plătit ratele pentru combinele și tractoarele luate în leasing și nu știu cum o vom scoate la capăt”, a spus Viorel Humă, fermier din zona Ștefan cel Mare.

De altfel, mai multe asociaţii de fermieri au transmis un mesaj principalelor instituţii în care atrag atenţia faţă de problemele pe care le întâmpină agricultorii.

După 30 de ani de lipsă de viziune pe termen mediu şi lung în agricultura şi în industria alimentară din România, a venit timpul pentru schimbarea orientării programelor de investiţii către generarea de pieţe de desfacere pentru produsele agroalimentare româneşti, atrag atenţia asociaţiile şi producătorii de alimente, într-o scrisoare deschisă transmisă Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului si Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR).

Semnatarii documentului susţin că autorităţile nu au nicio reacţie, “mai ales din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale, instituţie în care, astăzi, pe lângă ministru activează nu mai puţin de cinci secretari de stat”.

“Agricultura românească traversează o perioadă foarte grea, pe fondul crizei economice generate de pandemia de coronavirus, care se suprapune peste o secetă fără procent în ultimii 30 de ani. În ciuda apelurilor disperate făcute de fermieri şi reprezentanţii industriei alimentare, niciun Guvern, în afară de promisiuni, nu a luat cu adevărat măsuri concrete pentru a aduce agricultură la locul pe care îl merită. Agricultura României reprezintă baza aprovizionării cu materie primă pentru industria alimentară. Astăzi, când vorbim despre nevoile agriculturii, despre o criză a alimentelor la nivel mondial, marile schimbări pe care le cerem de peste 25 de ani nici nu sunt luate în consideraţie. Nimeni nu ne ascultă, nimeni nu doreşte un dialog constructiv atât de necesar celor două sectoare de activitate care pot produce hrană pentru populaţia României şi o cantitate mare pentru export (…) După 30 de ani de lipsă de viziune pe termen mediu şi lung, considerăm că a venit timpul pentru schimbarea orientării programelor de investiţii către generarea de pieţe de desfacere pentru produsele agroalimentare româneşti”, avertizează cele opt asociaţii şi federaţii din domeniul agricol, semnatare ale scrisorii citate.