LIFESTYLE

Festivalul Maramureș Balloon Fiesta. FOTO

de Mihai Sărmășan

Zilele trecute, în perioada 5-12 Octombrie, a avut loc  festivalul baloanelor cu aer cald „Maramureș Balloon Fiesta”. Proiectul are un impact și o relevanță națională și internațională Este centrat în județul Maramureș, anul acesta având loc în Țara Lăpușului.

”Maramureș, plai cu zbor” este #festivalulbucuriei, construit în jurul fusului de lemn ca stâlp al identității culturale maramureșene. Sloganul “Maramureș, plai cu zbor” este o adaptare a vechiului cântec tradițional “Maramures, plai cu flori”, sintagmă care vorbește despre dragoste pentru natură, despre armonie și ospitalitate.

Festivalul a avut loc pe un tărâm desprins parcă dintr-un basm. Localnicii îi spun „Şăsu­’ Rogozului” şi este amplasat între satele Rogoz şi Lăpuşul Românesc, fiind înconjurat la orizont de frumoasele dealuri Huden şi Hudieş şi de Muntele Şatra, loc încărcat de istorie şi legendă. Comunitatea care vieţuieşte pe aceste meleaguri de poveste mărturiseşte că este foarte bucuroasă de faptul că zona lor găzduieşte un eveniment inedit pentru întregul Maramureş rural.

Maramureș Balloon Fiesta 2019 a fost organizat de Asociația S.E.N.S. în parteneriat cu Aeroclubul României, Consiliul Judeţean Maramureş, Primăria Lăpuș, Primăria Tg. Lăpuș, Primăria Ieud.

sursa foto: Facebook Darius Cîrmaci