DIN TRANSILVANIA

Festivalul Naţional al Ştiinţei de la Zalău a adunat 550 de copii care şi-au testat creativitatea şi inventivitatea

Un total de 550 de preşcolari şi elevi din Sălaj şi Mureş, însoţiţi de peste 100 de profesori, au fost prezenţi sâmbătă, pe platoul din centrul Zalăului, pentru a-şi testa inventivitatea şi creativitatea la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Naţional al Ştiinţei.

Potrivit iniţiatoarei manifestării, inspectorul şcolar general din Sălaj, Maria Pop, Festivalului Naţional al Ştiinţei este unul din cele mai importante evenimente din învăţământul preuniversitare sălăjean care promovează ştiinţa, fiind totodată un eveniment înscris în calendarul activităţilor extra-curriculare naţionale ale Ministerului Educaţiei Naţionale.

Festivalul-concurs presupune confecţionarea de către elevi a diferite obiecte, materiale, dispozitive artizanale care să pună în evidenţă aplicaţiile fenomenelor studiate la şcoală, la diferite discipline ştiinţifice, dar şi prezentarea de postere şi scenete cu teme ştiinţifice.

“Încă de la începutul acestui festival am încercat să promovăm rolul disciplinelor ştiinţifice pentru formarea tinerei generaţii, pentru orientarea lor profesională, deoarece ştim cu toţii că dezvoltarea societăţii a avut la bază evoluţia ştiinţei şi creativitatea omului în diverse domenii. Am încercat de fiecare dată să trezim interesul elevilor noştri de la copiii de învăţământ preşcolar, până la elevii din învăţământul liceal, pentru înţelegerea tuturor fenomenelor pe care noi le întâlnim zi de zi”, a declarat, la festivitatea de deschidere a manifestării, Maria Pop.

Festivalul Naţional al Ştiinţei, ediţia a XII-a, a inclus şase secţiuni: inventivitate-creativitate şi aplicabilitate – pentru liceu, gimnaziu; micii inventatori – învăţământ primar; piticii isteţi – învăţământ preşcolar; postere – liceu, gimnaziu, învăţământ primar şi scenete cu conţinut ştiinţific – reprezentări artistice, scurte piese de teatru cu subiect ştiinţific – liceu şi gimnaziu, primar şi preşcolar.

În cadrul festivalului au fost prezentate 309 lucrări, de către 550 copii, însoţiţi de 114 cadre didactice, din 37 unităţi de învăţământ din Sălaj şi Mureş.

Printre cele mai interesante lucrări s-au numărat un robot cu senzori pentru evitarea obstacolelor realizat de un elev de la Şcoala “Mihai Eminescu” din Zalău şi o maşină electrică de spart nuci construită de o echipă de liceeni de la Colegiul Tehnic “Mihai Viteazul” Zalău. Elevii de la Palatul copiilor din Târgu Mureş au prezentat în concurs o reproducere a unei bobine Tesla.

Cele peste 300 de invenţii, experimente, postere sau scenete au fost prezentate în faţa unui juriu care le-a evaluat, cele mai bune proiecte fiind răsplătite cu premii în bani, oferite de Consiliul Judeţean Sălaj, Primăria Zalău şi compania Tenaris Silcotub.