FIDESZ câștigă alegerile în Ungaria. Prezența mare la vot

de Alin Seserman

Prezență mare la votul de duminică. Aproape 70% dintre maghiari și-au exprimat votul până la ora 19, ora Ungariei, când urnele s-au închis. Sute de persoane au stat la cozi pentru a vota, în special în capitala Budapesta.

Partidul de guvernământ Fidesz şi-a asigurat o majoritate de două treimi şi în viitorul parlament al Ungariei, obţinând potrivit rezultatelor preliminare anunţate de autoritatea electorală naţională 133 de mandate parlamentare din cele 199, informează Reuters. Liderul Fidesz, premierul Viktor Orban, şi-a asigurat astfel al treilea mandat consecutiv la conducerea guvernului de la Budapesta.

“Am câştigat, Ungaria a câştigat o mare victorie”, şi-a anunţat Orban susţinătorii adunaţi în număr mare în apropiere de Dunăre, la Budapesta. “Am lăsat în urmă o mare bătălie, am obţinut o victorie crucială, avem şansa de a apăra Ungaria”, a declarat politicianul naţionalist de dreapta.

FIDESZ  obținut 50% din voturi, Jobbik a câştigat 20% din voturi, rezultate preliminare, în timp ce socialiştii ar fi obţinut 11,85%.

UPDATE ora 20.30: Urnele s-au închis în Ungaria, dar alegătorii care sunt deja la coadă vor putea să își exercite dreptul la vot. În unele secţii de votare programul s-a prelungit. Potrivit celor mai recente sondaje, Fidesz conduce cu 45%, urmat la diferenţă mare de Jobbik.

Viktor Orban a mers să voteze încă din cursul dimineții, precizând că opțiunea sa este despre „viitorul Ungariei”. Actualul premier și soția sa au mers la o secție de votare dintr-o școală din Budapesta, unde le-a spus reporterilor că „va respecta decizia” electoratului.

Sondajele de opinie dădeau un avans de până la 30 puncte procentuale pentru Fidesz.

În mediul rural, Viktor Orban se bucură de popularitate, el mizând pe votul celor care își doresc o Ungarie fără imigranți.

Aflat la putere din anul 2010, Viktor Orban (54 de ani) rămâne însă vigilent. În ultimul său discurs din campania electorală, ţinut la Szekesfehervar (sud-vestul Ungariei), el a lansat un apel la mobilizare la vot. ″Nu este suficient să fim primii în sondaje, trebuie să sosim primii şi în ziua votului″⁣, a subliniat el, reamintind că, dat favorit la finalul primului său mandat (1998-2002), a fost nevoit să se recunoască învins în legislativele din urmă cu 16 ani.

Viktor Orban se poate lăuda cu indicatori economic solizi, în condiţiile în care Ungaria înregistrează în 2018 al optulea an consecutiv de creştere, cu un ritm de 4%, inflaţia este ţinută sub control, iar şomajul este scăzut, de circa 3,8%. Dar factorul care i-a sporit cel mai mult popularitatea este poziţia sa în ce-i priveşte pe imigranţi, în special cei musulmani.

Admirat de populiştii de dreapta europeni şi criticat de cei care îl acuză de derivă autoritaristă, premierul ungar, devenit vârful de lance al luptei contra imigraţiei în Europa, a primit vineri, la Budapesta, sprijinul liderului dreptei poloneze aflate la putere, Jaroslaw Kaczynski, care a subliniat că ‘libertatea, suveranitatea şi demnitatea naţiunilor sunt legate de Viktor Orban’.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.