ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

În fiecare minut, sute de români sună la 112. Cu rost sau fără

Bucureștenii s-au obișnuit să sune la 112 chiar dacă nu au o urgență, mai ales atunci când e urât afară. Medicii atrag atenția că fiecare apel nejustificat pune în pericol oameni a căror viață chiar depinde de o ambulanță. La serviciul din Capitală au fost chemați de acasă ambulanţieri, asistente şi medici, pentru a face faţă numărului mare de solicitări.

Sunt multe consultaţii. În general, fiind vremea răcoroasă şi faptul că ninge afară, părinţii nu prea-şi scot copiii să-i ducă la medicul de familie şi în general persoanele evită să iasă din casă, preferă să cheme ambulanţa” – Alis Grasu, manager SABIF.

Dacă aveţi nevoie de reţetă, concediu medical, o consultaţie pentru o boală cronică ori dacă aţi răcit sau vă doare capul, sunaţi-vă medicul de familie. În caz contrar, ambulanţa poate ajunge la două ore de la primirea apelului, conform tvr.ro.

Dacă nu pot apela la medicul de familie şi sună la 112, totuşi, să spună adevărul, să nu exagereze şi să înţeleagă că o intervenţie la o persoană cu febră nu este o intervenţie de urgenţă. Nu poţi să te aştepţi ca 112 să reacţioneze cu girofare, cu sirene cu tot pentru un caz care nu reprezintă o urgenţă” – Raed Arafat, șeful depatyamentului pentru Situații de Urgență.

Într-o zi obişnuită, se primesc aproximativ 1.200 de apeluri la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov. Astăzi însă, doar în două ore, au sunat peste două sute de oameni. Jumătate dintre apeluri erau urgenţe de cod roşu sau galben. Situaţia e asemănătoare în toată ţara.

În fiecare minut, sute de români sună la 112 pentru a cere ajutorul medicilor. Salvarea de vieţi depinde în mare parte de modul în care sunt prioritizate aceste apeluri. Exagerarea simptomelor sau solicitarea unei ambulanţe atunci când nu este cazul pot duce la pierderea de vieţi omeneşti.

Sunaţi la 112 dacă sunteţi martorul unui accident, dacă o persoană are convulsii, dureri toracice sau abdominale acute ori dificultăţi de respiraţie.