DIN TRANSILVANIA, LIFESTYLE, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Filarmonica de Stat ”Transilvania” are un nou manager

În urma concursului organizat de curând de Consiliul Judetean Cluj pentru postul de manager general al Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, din 1 august își va exercita atribuțiile aferente acestui post doamna Conf. Univ. Dr. Silvia Sbârciu.

Beneficiara unei solide pregătiri internaționale, Silvia Sbârciu este, ca formare artistică, pianistă și și-a început pregătirea în orașul natal – Cluj-Napoca (mai întai sub îndrumarea profesoarei Monica Noveanu la Liceul de Muzică “Sigismund Toduță”, iar apoi la Academia de Muzică “Gh. Dima”, la clasa Prof. Univ. Dr. Ninuca Oșanu Pop), desăvârșind-o la binecunoscuta instituție de învățământ superior muzical – Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Mannheim (Germania), unde a urmat studiile aprofundate la clasa profesorului Paul Dan.

Fecundele stagii profesionale în compania unor mari maeștri ai artei pianistice mondiale și a unor pedagogi importanți (Karl Heinz Kämmerling de la Mozarteum Salzburg în cadrul Schleswig – Holstein Musikfestival, Lev Naumov de la Conservatorul din Moscova, Leon Fleischer de la Juilliard School of Music, New York, Konstantin Scherbakov, Dmitri Alexeev, Felix Gottlieb sau Sviatoslav Pochekin în cadrul Internationale Klavierakademie Murrhardt –
Germania) au contribuit decisiv la formarea profilului artistic al pianistei. Evoluția sa a fost puternic influențată și de participarea la IKIF (International Keyboard Institute and Festival –
New York, SUA). unde a lucrat cu pianiștii Sontraud Speidel, Akiko Ebi, Asaf Zohar și dirijorul Eduard Zilberkant.

Pe cartea de vizită a pianistei se găsesc festivaluri importante la care a fost invitată atât ca solist, cât și ca partener cameral, fiind adesea membră în juriul unor competiții naționale și
internaționale.

Cu o bogată activitate didactică, Silvia Sbârciu a sustinut și numeroase cursuri de măiestrie, printre altele la Festivalul 3iTTT (3. internationale Troessinger Tastentage), Germania, cât si la Academia de Muzica “Stanislaw Moniuszko” – Gdansk, Polonia.

Pe lângă bogata activitate solistică desfașurată alături de orchestrele filarmonicilor din Cluj – Napoca, Timișoara, Oradea, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș, Ploiești, Brașov etc., sub bagheta dirijorală a lui Mihail Agafita, Ilarion Ionescu Galati, Paul Mann, Aurelio Canonici, Jozsef Horvath, Florentin Mihăescu, Janko Zsolt, Theo Wolters și alții, cât și în recitaluri solo și concerte susținute în România, Germania, Franța, Suedia, SUA etc., Silvia Sbârciu s-a impus și ca un partener cameral avizat, aplecându-se cu un pasionat interes asupra relației text literar/text muzical din duo-ul voce-pian.

Este președinta Societății Române Mozart și membră a Forumului European de Lied, alături de nume importante ale genului. În prezent, este conferențiar universitar și își desfășoară activitatea didactică la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj Napoca.

O felicităm pentru rezultatul obținut și îi urăm succes, înțelepciune, echilibru, putere de gestionare și de acțiune, umanitate, empatie și spirit de inovație în mandatul pe care urmează să-l exercite.