ACTUALITATE

Film documentar: ,,Mari Clasici :Liviu Rebreanu” la 132 de ani de la nașterea scriitorului

În 27 noiembrie 2017 se împlinesc 132 de ani de când, la Târlișua, a văzut lumina zilei Liviu Rebreanu. Era primul dintre cei 14 copii ai învățătorului Vasile Rebreanu și ai Ludovicăi din Beclean, născută Diugan, amândoi descendenți din familii de țărani de pe Valea Someșului.

Despre opera și viața acestui mare scriitor roman, cu urcușurile și coborîșurile ei, s-a scris de-a lungul vremii numeroase cărți. Liviu Rebreanu a lăsat urmașilor o operă copleșitoare: romane devenite celebre, traduse în mai multe limbi europene, volume de povestiri și nuvele care s-au constituit în evenimente majore în epoca interbelică.

A fost un scriitor de succes care a desfășurat o amplă activitate publicistică, remarcându-se și în funcții importante la nivelul unor instituții publice, precum Teatrul Național din București. În 1939, la propunerea lui Mihail Sadoveanu, devine membru al academiei Academiei Romane.

Pentru a marca cei 132 de ani de la nașterea marelui romancier, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu Centru Cultural Liviu Rebreanu Chiuza organizează dubla lansare a filmului documentar ,,Mari Clasici :Liviu Rebreanu”, o producție 2017 a Muzeului în colaborare cu Life Vision Films după următorul program:

Luni, 27 noiembrie 2017, de la orele 18.00 la sediul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud din strada General Grigore Bălan, nr.19, Bistrița;

Marți, 28 noiembrie 2017, de la orele 14.00 la Centrul Cultural Liviu Rebreanu Chiuza.