EDUCAŢIE/CULTURĂ

Filosoful Mihai Șora (103 ani), ar fi fost confirmat pozitiv la testarea cu coronavirus

Cunoscutul filosof Mihai Șora ar fi fost confirmat pozitiv la testarea cu coronavirus. Informația care dă de gândit apare pe pagina de Facebook a soției sale, Luiza Șora, care a scris următorul mesaj: ,,Pozitivi, amândoi. Și doar Dumnezeu, în mare mila Sa”.

În ultima săptămână, Mihai Șora a scris pe Facebook, mai multe mesaje referitoare la izolarea la domiciliu. Iată unul dintre acestea.

Toată lumea stă în casă pe Planeta noastră! (Sau așa ar trebui.)

Vă mărturisesc, dragi prieteni, că întotdeauna am contat pe inteligența semenilor mei; luați cuvântul „inteligență“ în sens etimologic sau oricum altcumva, și tot în același punct ajungem: la capacitatea de a înțelege o situație, un dat istoric, un moment-cheie. Nu-mi imaginez, cu alte cuvinte, că ar putea exista ființă umană cu măcar un dram de minte, căreia – dacă i se explică pe înțelesul ei pericolele expunerii la o molimă – îi va fi imposibil să conștientizeze ea însăși aceste pericole.

Am văzut, ca mulți alții, fotografiile cu oameni stând relaxați în parcuri, plimbându-și nepoții ori sporovăind pe băncuțele din fața blocului. Suntem un popor prietenos și sociabil, iar această așezare în lume, trag nădejde, nu se va schimba vreodată. Însă celor care nu întrevăd încă pericolul trebuie să li se explice clar și ferm în ce constă el; a-i stigmatiza acum, a-i brusca în fel și chip nu ajută prea mult, câtă vreme deseori nu sunt eficace nici chiar măsurile punitive, știut fiind că românul este mereu gata să conturneze orice piedică, să înșele vigilența autorităților; altfel spus: să se descurce. Nu văd, drept soluție acceptabilă de a convinge oamenii să stea în casă, decât tot demersul pedagogic: lecția în lung și-n lat, pe toate canalele și sub toate formele inteligibile, despre ce înseamnă cu adevărat o molimă. La niveluri diferite de înțelegere, trebuie aplicate niveluri diferite ale explicației, întocmai ca la învățarea limbilor străine sau la exersarea unui instrument muzical: nu suntem egali în privința aptitudinilor, încât este firesc să apară metode de învățare pe niveluri distincte – de la debutanți, la avansați sau concertiști profesioniști.

Faceți lecții cu cei din jur, dragi prieteni, fiți dascăli pentru bunici sau nepoți, pentru cei care nu au priceput încă la ce se expun ieșind prin parcuri ori cutreierând magazinele. Știm prea bine: este primăvară, tentațiile sunt mari, de n-ar fi decât copacii înfloriți și nevoile domestice, dar – cu tact și cu blândețe – orice om normal ar trebui să poată fi convins că, între viață și moarte, trebuie să aleagă viața: nu doar pentru el însuși, ci și pentru cei din jur.

Vă doresc o carantină rodnică”.