EDUCAŢIE/CULTURĂ

Fost ministru al educației: Obligatoriu examen de bacalaureat și evaluare națională în 2020

Fostul ministru al educației din perioada guvernării Emil Boc atrage atenția asupra faptului că examenele pentru elevii claselor a XII- și a VIII-a trebuie susținute la fel ca în ceilalți ani.

Funeriu consideră notele de la clasă de multe ori sunt umflate și nu reflectă realitatea în privința unei ierahizări a elevilor. Un alt aspect pe care îl considera fostul ministru ca fiind periculos pentru viitorul educației românești e legat de interesul unor universități de a avea din nou mulți studenți iar aceștia ar susține absolvirea fără examenul de bacalaureat.

“Avertizez public asupra a două chestiuni majore din sistemul de educație din România:

1) este imperativ să se organizeze bacalaureatul. Veți vedea în zilele care urmează o avalanșă de solicitări ca bacalaureatul să fie acordat anul acesta pe baza mediilor de la clasă. Sunt vocile mafioților din educație, care vor să folosească această portiță pentru a da moca bacalaureatul unui număr mare de elevi, inclusiv celor picați în generațiile trecute, astfel încât universitățile slabe, rămase în pană de studenți după bacalaureatul cinstit din 2011, să aibă din nou clienți.

2) Este imperativ să se organizeze evaluarea națională: în sistemul actual de admitere la liceu nu putem lăsa mediile de la clasă, despre care se știe că sunt umflate artificial, să denatureze ierarhia intrării la liceu. Atenționez că dacă Legea 1 era aplicată nu aveam azi această problemă.
Sper ca ministerul împreună cu președintele să-i pună la punct pe salahorii educaționali care, asemeni unui balaur cu 20 de capete, nu pierd nicio ocazie pentru a se înfrupta din firavul trup al educației din România.

PS: fiind cel care a așezat învățământul românesc pe baze valorice sănătoase, prin bacalaureatul corect și cruciada antiplagiat, îi avertizez pe cei care vor să întoarcă ceasul istoriei înapoi că vor avea de-a face cu mine. Ceea ce, când sunt supărat, nu e o idee bună. Dacă aveți dubii că e o idee proastă să mă enerveze cineva, întrebați-l pe Ponta cum e să primească cu dedicație o torpilă trasă de mine.

PPS: salut numeroasele scrisori ale elevilor care cer să se organizeze bacalaureatul”, a menționat fostul ministru.