ACTUALITATE, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Fostul ministru al muncii, Violeta Alexandru, a descoperit sporurile angajaților din administrație

Personalul didactic din localități izolate primește spor de 20%, în timp ce angajații din Educație pot primi și 15% spor de condiții vătămătoare. Toate acestea au fost publicate pe o listă cu sporuri din administrația publică de fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, acum deputat liberal.

„Discuția aceasta este, într-adevăr, despre performanță în administrație, așa cum echipa liberală a spus”, scrie Alexandru.

„Cu câteva excepții, sporurile în sistemul public au apărut precum am văzut că au apărut și pensiile speciale. Cine s-a descurcat să prindă un moment prielnic și a fost aproape de decident a obținut un spor.

De ce credeți că am insistat anul trecut ca absolut toate veniturile din sistemul public – de la funcționari la personal contractual, până la indemnizațiile celor care conduc companii de stat – să fie toate, toate, într-o singură bază de date?

Pentru o imagine completă, disponibilă dintr-o singură sursă de date. Trebuie să ne hotărâm ce vrem, de fapt, și să le împărțim pe categorii, funcție de obiective, pentru că atunci abordarea va fi diferită. Și justă”, a scris fostul ministru.

Pe lista pentru familia ocupațională învățământ sunt următoarele sporuri:

Personalul didactic calificat de predare și conducere care își desfășoară activitatea în localități izolate primește indemnizație în raport cu zona geografica respectivă – spor de 20%

Personalul didactic de predare din învățământ universitar, care nu beneficiază de gradația de merit, se acordă prin concurs, un spor de performanță academică pe o perioadă de 1 an – spor de 10%

Personalul didactic desemnat să conducă și să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea viitoarelor educatoare și a viitorilor învățători, institutori și profesori – spor 10-25%

Pentru conducătorii de doctorat pentru fiecare student doctorand – spor 1%, dar nu mai mult de 10%

Condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare – spor de 15%

Personalul didactic care desfășoară activitatea de predare – învățare – evaluare în sistemul penitenciar – spor de 15%

Suprasolicitare neuropsihică – spor de 10%

Personalul clerical care își desfășoară activitatea în unitățile de cult cu venituri reduse poate beneficia de un sprijin lunar la salarizare pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obținut și vechimii în activitatea clericală deținută în cadrul cultelor din România, conform asimilării lor – spor de 80%.

„Un spor poate viza o problemă și dacă s-ar urmări, cu adevărat, rezolvarea ei, sporul ar trebui să se oprească la un moment dat. Prin simplul fapt că sunt unele acordate până la finalul activității în administrație, până în ultima zi, îți dai seama că scopul a fost să crească veniturile funcționarilor. Nu remedierea problemei”, mai scrie Violeta Alexandru.

Reamintim că sporurile din Educației, la fel și salariile au fost înghețate în acest an la nivelul celor din decembrie 2020.

Mesajele Violetei Alexandru vin în contextul în care săptămâna trecută premierul Florin Cîțu a anunțat că Legea salarizării unitare în sectorul public va fi modificată. Acesta a explicat faptul că acum nu sunt acordate salarii și sporuri pe criterii de performanță și că aceste criterii vor fi introduse.

“Un exemplu de spor este sporul pentru condiții vătămătoare, lucruri pe care noi le facem astăzi în fiecare zi, de exemplu să scriem un calculator nu mai este o condiție vătămătoare, dar este un spor în anumite instituții. Vor dispărea aceste sporuri. Este un proiect anul acesta vom începe poate cu o limitare și de anul viitor vom reașeza.”, a spus Cîțu.