LIFESTYLE

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, împlinește astăzi 70 de ani. Momente memorabile cu fostul preşedinte

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu,  împlinește astăzi 70 de ani.
Timp de mai bine de zece ani, Traian Băsescu şi-a pus amprenta pe politica românească, iar mare parte din ce s-a întâmplat, s-a făcut conform viziunii lui, împotriva lui sau ţinând cont de ce a propus fostul preşedinte. Un preşedinte atipic, care sigur că astăzi nu mai are popularitatea de acum zece ani, dar în continuare, predă lecţii de politică în Parlamentul României. Astăzi Traian Băsescu spune lucruri în Senatul României, iar membrii PSD, PNL şi ceilalţi, stau şi ascultă, iar în pauze nu de puţine ori îi auzi pe parlamentari spunând, „are dreptate Băsescu”.
Traian Băsescu s-a făcut remarcat la finalul mandatului de deputat, când, în 1996, şi-a dat demisia din funcţie pentru a se pune la dispoziţia justiţiei. „Pentru a proba că niciodată nu am făcut din imunitatea parlamentară o pavăză pentru ilegalităţi, cu deplină încredere în justiţie, dar şi în corectitudinea actelor mele din timpul guvernării, astăzi, 9 aprilie 1996, demisionez din Parlamentul României”, a spus Băsescu.
Următorul episod care l-a avut în prim-plan pe Traian Băsescu s-a petrecut în 1997, în guvernul Victor Ciorbea, când l-a atacat pe fostul premier, iar ulterior, întregul scandal a dus la căderea Guvernului şi la desemnarea lui Radu Vasile, ca prim ministru, cu care a avut o relaţie foarte bună. Fostul premier, i-a încredinţat rolul de negociator-şef cu Uniunea Europeană, care i-a sporit imaginea de specialist. După eşecul PD din alegerile parţiale din 1998, când a fost ales Viorel Lis, primar general al Capitalei, Traian Băsescu dă lovitura, iar printr-o campanie foarte bună, câştigă fotoliul de primar al Bucureştiului, ulterior, în 2004 fiind reales cu 60% din voturi.
În acelaşi an, Traian Băsescu câştigă campania pentru prezidenţiale, după o campanie memorabilă în faţa lui Adrian Năstase. „Adriane, nici nu ştii cât de mic începi să fii!” şi „Cu ce-a greşit poporul ăsta, măi Adriene, să fie obligat să aleagă între doi comunişti?!”, sunt frazele celebre ale lui Traian Băsescu din campania electorală. După ce în primul tur, PSD şi Adrian Năstase conduceau cu 10 procente, turul doi a aparţinut lui Traian Băsescu, în urma unor declaraţii care i-au sporit popularitatea de la o zi la alta.
 Traian Băsescu rămâne naşul PSD. Din anul 2000, Traian Băsescu, timp de 15 ani, a administrat PSD-ului cele mai usturătoare lovituri. În anul 2000 câştigă mandatul de primar în faţa lui Sorin Oprescu (PSD), în 2004, al doilea mandat în faţa lui Mircea Geoană şi tot în 2004 câştigă în faţa lui Adrian Năstase. În 2007 câştigă referendumul iniţiat de PSD-PNL şi alegerile europarlamentare cu PDL. În 2008 câştigă alegerile locale şi parlamentare cu PDL, iar în 2009 câştigă al doilea mandat de preşedinte al României, în faţa unei alianţe formate din aproape toate partidele în frunte cu Mircea Geoană şi Crin Antonescu, cei doi preşedinţi ai PSD şi PNL.

Traian Băsescu rămâne politicianul cu cea mai mare priză la electorat şi mass-media.

Traian Băsescu a plâns prima dată, în direct şi în public, în 2004 când Theodor Stolojan a anunţat că se retrage din cursa pentru Preşedinţia României din motive de sănătate. Se întâmpla în octombrie 2004, iar Traian Băsescu era liderul PD. Imediat după discursul de retragere al lui Stolojan, Băsescu s-a ridicat în picioare, încercând să spună câteva cuvinte.

Dupa câteva momente de tăcere, Băsescu şi-a acoperit faţa, pentru că începuse să plângă. „Stolo, îţi mulţumim pentru tot ce ai făcut, pentru dorinţa de a da o speranţă românilor într-o astfel de Românie”, declara Băsescu.

Prezent în 2004 la festivitatea de deschidere a anului universitar la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, Băsescu a rememorat anii săi de studenţie. El le-a spus studenţilor, cu lacrimi în ochi, că „nimeni nu îşi iubeşte familia mai mult decât marinarul, pentru că trăieşte tot timpul cu dorul de soţie, de familie, de atmosfera de acasă.”

Replică celebră, din noaptea de 7 decembrie 2009, făcută la sediul PDL din Modrogan 22, unde se făcea numărătoarea paralelă a voturilor de la turul II al alegerilor prezidenţiale: ” „E un fleac, i-am ciuruit!”, îşi anunţa victoria Băsescu, după ce Mircea Geoană îşi sărbătorise alegerea ca şeful statului pe o scenă amenajată la sediul PSD din Kisellef, astăzi rămânând din ea doar celebra „Mihaela, dragostea mea!”

Pe 9 decembrie 2010, fostul președinte a stârnit ceva revolte atunci când a afirmat – comentând solutia Guvernului privind indemnizatia si concediul pentru cresterea copilului- că “în ultima vreme, România nu mai are femei, are mămici şi nu mai are copii, are bebeluşi”.

Războaiele politice cu Victor Ponta, fost premier, au făcut de multe ori deliciul întâlnirilor celor doi. Replici tăioase, ironii fine, dar și amenințări reciproce. Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!”, spunea Băsescu, râzând.

Formulă folosită de Traian Băsescu în mai multe rânduri pentru a-l descrie pe Victor Ponta. „Victor Ponta, când vine la mine, e ca un pisic, ca un pisic, «da, domnule preşedinte, da domnu’ preşedinte» şi după ce iese şi ajunge la Palatul Victoria sau ajunge … se vede cu un microfon în faţă vorbeşte cum vedeţi. De aceea îl fac mincinos, de aceea îl fac mincinos şi pentru ce a povestit despre CSAT, de aceea îl fac mincinos şi pentru declaraţiile pe care le dă pentru presa străină, pentru că are nevoie de imaginea mea externă şi spune «coabitez, am învăţat din lecţia verii, nu ştiu ce…», iar acasă face ce face”, susţine Băsescu, în noiembrie 2012.

În august 2014 relua ideea: „În ceea ce îl priveşte, am relaţii oficiale, şi deşi nu am să vă spun dacă a venit cineva, fie el şi Iohannis, la mine acasă, am să vă spun că întâlnirile mele cu Victor Ponta, în care el e ca un pisicuţ caraghios, sunt un deliciu şi vă asigur că are tupeu maxim, făcând un caz din posibila vizită a lui Iohannis la mine acasă”.

Nici Tăriceanu, momentan Președintele Senatului, nu a scăpat de fostul președinte. Inimă Zburdalnică este eticheta pusă de Băsescu lui Călin Popescu Tăriceanu, cu trimitere la cea de-a cincea căsătorie a acestuia, deranjat fiind de încercarea acestuia de a demara a treia supendare din funcţie: „Rugămintea mea la Călin Anton Constantin Popescu Tăriceanu, inimă zburdalnică, este să citeasca Constituţia ca să nu se mai facă de râs când planifică programul dat de Voiculescu, care e apăsat acum de plafonul puşcăriei şi nu judecă normal, dar el e în libertate şi ar trebui să judece”.

Nici Mircea Geoană n-a scăpat de fostul preşedinte. „Cred ca Mircea Geoana o sa ramana virgin daca isi pune centura de castitate. Dar o sa facem tot ce se poate ca, fiind al doilea om in stat, sa-i oferim o centura de castitate sa si-o puna”.

Intrarea lui Traian Băsescu în 2016, la preluarea mandatului de senator, a fost primită cu aplauze şi râsete in momentul în care fostul şef al statului li s-a adresat parlamentarilor cu „Pentru cei care nu mă cunosc…”

Pe 8 februarie 2017, revenind în realitatea politică de astăzi, Traian Băsescu a avut ceva replici tăioase și spumoase și pentru Liviu Dragnea.

Experienţă profesională şi politică.

• În 1976 a absolvit Institutul de Marina „Mircea cel Batrân”, Facultatea de Navigatie, Sectia Comerciala
• În 1995 a absolvit Cursurile Avansate de Management în Industria Transportului Maritim ale Academiei Norvegiene, ca bursier al acestui stat.
• 1976-1981 Ofiter Maritim gradele III, II si I, pe nave de mare tonaj la NAVROM Constanta
• 1981-1987 Capitan de Cursa Lunga, Comandant al navelor: ARGES, CRISANA si BIRUINTA – Nava Amiral a Flotei Comerciale Române
• 1987-1989 Sef al Agentiei NAVROM din Anvers
• 1989-1990 Director General al Inspectoratului de Stat al Navigatiei Civile din Ministerul Transporturilor
• 1990-1991 Subsecretar de Stat – Seful Departamentului Transporturi Navale din Ministerul Transporturilor
• 1991-1992 Ministru, Ministerul Transporturilor
• 1992–1996 Deputat, Parlamentul României
• 1996–2000 Ministru, Ministerul Transporturilor în guvernele V.Ciorbea, R.Vasile si M.Isarescu
• Intre 2000–decembrie 2004 Basescu ocupa functia de Primar General al Municipiului Bucuresti
• 20 decembrie 2004 – ianuarie 2015 Presedinte al României.
•noiembrie 2016-prezent Senator.

• 1991-1992 Ministrul Transporturilor în Guvernele Roman si Stolojan
• 1992-1996 Deputat al Partidului Democrat si Vicepresedintele Comisiei de Industrie si Servicii a Camerei Deputatilor
• 1996 dupa demisia din Parlament si renuntarea la imunitatea parlamentara, Traian Basescu devine Director Coordonator al campaniei electorale a lui Petre Roman
• din 1996 Deputat PD de Vaslui, Ministrul Transporturilor în Guvernele Ciorbea, Vasile, Mugur Isarescu
• 2000–2001 Presedinte al Organizatiei Partidului Democrat a Municipiului Bucuresti
• 2001–18 decembrie 2004 Presedintele Partidului Democrat
• 2003-18 decembrie 2004 Co-presedinte al Aliantei D.A.
•martie 2017-iunie 2018 preşdinte PMP