ACTUALITATE

Franța-Norvegia, meciul pentru aurul CM de handbal feminin

de Mihai Sărmăşan

Franța și Norvegia se întâlnesc astăzi de la ora 18:30, în finala mare a Campionatului Mondial de handbal feminin din Germania. Cele două naționale se întâlnesc pentru a treia oară într-o partidă având ca miză medalia de aur, după finalele din 1999 și 2011, ambele câștigate de nordice.

Franța a acces în marea finală plecând dintr-o grupă în care a făcut parte și România, clasându-se chiar în spatele tricolorelor. Trupa lui Olivier Krumbholz și-a dat drumul la joc însă chiar de la acel joc cu reprezentativa țării noastre (26-17), apoi în fazele eliminatorii a forțat atât cât a fost nevoie pentru a câștiga. Cel mai greu meci a fost cu siguranță cel din semifinale cu Suedia, 24-22, dar asta și pentru că Franța și-a îngreunat situația, după ce a condus în fiecare repriză la câte 4 goluri diferență. Vicecampioana olimpică are o echipă foarte omogenă, scheletul de bază având câțiva ani împreună. Defensiva reprezintă și punctul forte al Franței, pentru că în atac comite destule greșeli. Alexandra Lacrabere este una dintre puținele handbaliste care pot face diferența de la distanță. În semifinala cu Suedia, Olivier Krumbholz a găsit soluția pentru postul de inter stânga abia după cea trimis-o pe acea poziție pe Allison Pineau, a cincea variantă!

Norvegia s-a calificat în marea finală după trei jocuri absolut superbe, câștigate la cel puțin 8 goluri diferență cu Spania, Rusia și Olanda, trei dintre cele mai puternice adversare din lume. Thorir Hergeirsson a reușit să pună pe picioare una dintre cele mai frumoase echipe din istoria handbalului, cu valori de excepție pentru fiecare post în parte: Lunde – Herrem, Kristiansen, Oftedal, Mork, Kurtovic, Loke. Dar pe lângă aceste jucătoare, Norvegia are încă 4-5 fete care pot juca din postura de titulare la orice echipă din lume. Echipa are un joc de atac absolut fabulos, reușind să aibă o medie de peste 32 de goluri la acest turneu final, Suedia, Ungaria, Polonia și Cehia fiind alți adversari întâlniți pe traseu. Reprezentativa nordică va avea în spate și tribunele, la meci anunțându-și prezența a câteva mii de norvegieni. Nora Mork este principala favorită să câștige titlul de golgheter al turneului, interul dreapta fiind la bătaie cu Stine Oftedal și pentru trofeul cuvenit celei mai bune jucătoare.

Finala Campionatului Mondial dintre Franța şi Norvegia va putea fi urmărită în direct pe postul de televiziune Telekom Sport 2.

 

Vremea

Bistrita Bistrita-Nasaud Romania
Soare
Soare
-7°C
Vânt: 0 km/h E