POLITICĂ, ACTUALITATE

Franța: Rezultate Alegeri – Turul I

Distribuire articol:

Duminică, 30 iunie, au avut loc alegeri parlamentare în Franța, după ce președintele Emmanuel Macron a convocat anticipat acest scrutin.

Rezultatele primului tur se prezintă astfel:

Rassemblement National şi aliatul său Eric Ciotti de la Les Républicains (Republicanii), partidul dreptei tradiţionale, a câștigat 33,15%.

Astfel, un număr de 39 de deputaţi susţinuţi de partidul de extremă-dreapta au fost aleşi din turul întâi, inclusiv Marine Le Pen.

NFP, care a rezultat din unirea unor partide de stânga și de extremă-stânga, a obţinut 27,99%. Treizeci și doi de candidați susţinuţi de NFP au fost aleşi din turul întâi, printre care Olivier Faure, prim-secretarul Partidului Socialist, Emmanuel Grégoire, un apropiat al primăriței Parisului, Anne Hidalgo, precum şi Sophia Chikirou, partenera lui Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului de extremă-stânga La France Insoumise (Franța nesupusă).

Pe locul trei s-a situat Tabăra centristă a președintelui, Emmanuel Macron, Ensemble pour la République (Împreună pentru Republică), care a cumulat doar 20,04%.

Doar doi deputaţi au fost aleşi din turul întâi: Pierre Cazeneuve în Hauts-de-Seine şi Mikaele Seo în Wallis şi Futuna.

Rezultatul final – greu de estimat acum – al alegerilor legislative anticipate din Franța va depinde de strategia pe care competitorii o vor alege înaintea turului doi, programat pe 7 iulie.


Distribuire articol: