OPINII

Frica transformată în putere prin credinţă şi rugăciune

Wilhelm Danca

Frica este un sentiment tulburător. În funcție de circumstanțe, caracter, educație, credință, convingeri etc., frica poate deveni sursa unor alegeri morale eronate. De exemplu, în timp de prigoană, oricare ar fi natura acesteia, religioasă, politică, economică etc., oamenii își pot trăda părinții, frații, rudele și prietenii. Mai mult decât atât, unii ajung chiar să ucidă. Așa scrie în Evanghelia de azi: Lc 21, 5-19.

Frica este de multe feluri. Frica reală se deosebește de cea indusă de delincvenții ideologici. Din păcate în istorie au fost mulți asemenea delincvenți. Există și astăzi. De aceea, pentru că trăim într-o lume ambiguă, iar binele este subminat de rău, suntem invitați la vigilență și educarea discernământului.
Frica poate fi utilă în anumite circumstanțe. Poate deveni o ocazie de auto-depășire. Solicită fidelitatea noastră față de anumite valori, imaginația este provocată pentru a găsi soluții pentru a spori devotamentul. Astfel putem învinge frica și devenim mai puternici.

Potrivit Evangheliei de azi, când este în joc destinul nostru pământesc și ceresc, frica trebuie privită în față. Nu trebuie să căutăm soluții de ieșire, precum apostolii care, auzindu-l pe Isus vorbind despre Ierusalim și despre suferința care îl așteapta acolo, căutau soluții de ieșire sau de fugă. Războaiele, revoltele, cutremurele, foametea și epidemiile, faptele înfricoșătoare și semnele mari din cer „trebuie să se întâmple” (Lc 21, 9). Dar, Domnul Christos ne spune: „nu vă temeți!” (Lc 21, 9).

Dacă vom fi statornici în credință, perseverenți în rugăciune, dacă vom rămâne uniți cu Domnul Isus, vom învinge frica, toate fricile. Este vorba de prelungirea gestului văduvei despre care se vorbește în Luca 21, 1-4. Aceasta „a oferit tot ce avea la viața ei” pentru templu. Văduva îl simbolizează pe Christos care s-a oferit pe sine pentru mântuirea noastră pe Muntele Măslinilor. Aceste eforturi aparent inutile, pentru că templul a fost dărâmat în cele din urmă, sunt dovada unei determinări care învinge frica.