LIFESTYLE, Uncategorized

Fundata, localitatea unde cerul sărută pământul și unde cadrul natural de excepție se îmbină cu istoria și tradițiile locului

Distribuire articol:

Există multe locuri din țara noastră în care peisajele naturale au un farmec cu totul aparte ce încântă ochiul și sufletul vizitatorilor. Printre aceste locuri se numără și cele din Fundata, sat în județul Brașov,  aflat la cea mai mare altitudine din România (1360 metri), acolo un de cerul sărută pământul oferind peisaje spectaculoase întregul an.

Fundata este reședința comunei cu aceeași denumire situată într-un cadru deosebit de pitoresc, în culoarul Bran-Rucăr, între Munții Bucegi și Munții Piatra Craiului. Comuna este formată din satele: Fundata, Fundățica și Șirnea și are o populație de aproape 1000 de locuitori.

Frumusețea plaiurilor comunei și reursele atractive generate de om au făcut ca satul Șirnea să fie primul sat turistic din România, declarat experimental  ca sat de interes turistic în anul 1968, alături de alte 13 localități din țară. Pe lângă aerul curat și peisajele care îți taie respirația, comuna Fundata oferă multe alte atracții turistice care încântă simțurile turiștilor ce ajung pe aceste meleaguri. În primul rând, din comună, cei care doresc pot alege să urmeze traseele turistice din Munții Bucegi, Piatra Craiului și Leaota și pot ajunge la Cheile Grădiștei, Cheile Dâmboviciorei și Peștera Liliecilor, iar pasionații de adrenalină își pot testa limitele în Tree Adventure Park din Culoarul Bran-Rucăr.

Potrivit adevărul.ro, la Fundata a luat naştere schiul fond din România, în anul 1930 când principesa Ileana, fiica reginei Maria, a organizat cursuri de schi pentru copii, la 23 februarie 1930, în comună a având loc şi prima competiţie de schi fond. Astfel se face că în comună, în anii ’50, lotul României de schi fond era alcătuit exclusiv din sportivi din satele comunei Fundata (satele Fundata şi Şirnea). Astăzi, la Fundata există o bază privată de schi fond şi biatlon, unde s-a antrenat echipa feminină de biatlon a Ucrainei, campioană olimpică la Soci (Rusia) în anul 2014.

Și istoria comunei este la fel de interesantă ca și cadrul natural al acesteia. Fundata a fost prima localitate de pe granița dintre Imperiul Austro-Ungar și Țara Românească eliberată în Primul Război Mondial. Aici, în luptele de la Fundata, în august 1916, a căzut la datorie colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea care a eliberat localitatea cu trupele sale.  În memoria ofițerului și al celorlalți militari căzuți în luptele din Primul Război Mondial, la Fundata a fost ridicat Monumentul Eroilor Neamului amplasat în curtea dispensarului din localitate, Pe latura frontală a acestui monument, stă scris: „Eroului colonel Gheorghe Poenaru-Bordea, cel dintâi ofițer căzut vitejește pentru strămutarea acestui hotar, 14 august 1916“. De asemenea, pentru a rememora bătalia de la Fundata din Primul Război Mondial, anual pe unul dintre dealurile satului se organizează Festivalul de Reconstituire Istorică în care e pusă în scenă bătălia care a dus la eliberarea localității de sub jugul austro-ungar. Festivalul are loc în luna august și la acesta participă, alături de numeroși turiști, pasionații de istorie din întreaga Europă, ce aparțin unor asociații și care îmbracă costume militare vechi și arme de peste 100 de ani. 
În iulie, de Sfântul Ilie, comuna Fundata este gazda sărbătorii păstorilor cunoscută sub numele de  Nedeia Muntilor.  Această sărbătoare are la origini un vechi obicei pastoral în acdrul căruia, păstorii coborau de Sfântul Ilie de pe munte pentru a petrece cu sătenii.Fundata mai este cunoscută și pentru biserica veche, monument istoric, alcătuită din piatră și acoperită cu șindrilă, care datează din anul 1830. În această biserică i se mai ţin două slujbe pe an, în Sâmbăta Morţilor şi de Adormirea Maicii Domnului, care este şi hramul bisericii, restul slujbelor din an fiind ținute în biserica nouă.

La Fundata  se poate ajunge pe DN 73, Braşov-Râşnov-Bran-Moieciu de Jos-Fundata. De asemenea, turiștiic are vin din sudul țării pot ajunge la Fundata prin Rucăr (județul Argeș). Cazarea este posibilă în gospodăriile localnicilor sau la pensiuni, vilele și cabanele din comună. Locolanicii din comună așteaptă oaspeții cu mâncare tradițională din care nu lipsesc: laptele proaspăt, brânză în burduf de coajă de brad, telemea de oaie și capră și carne din animalele crescute în gospodărie.

Așadar, Fundata, cea mai înaltă localitate din România, este un adevărat colț de rai din România care îmbină un cadrul natural de excepție cu o istorie fascinantă și cu tradițiile vechi de sute de ani care atrag anual un mare număr de turiști.

Sursă foto: fundata-șirna.ro, ideipentruvacanța.ro

Imagine similară

Imagini pentru localitatea fundata


Distribuire articol: