ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ, ECONOMIC

G20 – reuniune tensionată

Miniștrii finanțelor și guvernatorii băncilor centrale din G20, grup compus din majoritatea celor mai mari economii ale lumii, inclusiv națiunile industrializate și în curs de dezvoltare, se întâlnesc astăzi în Indonezia, ţară gazdă a reuniunii.

Viitorul G20 ca principal forum de politică economică la nivel mondial este pus în pericol pe fondul tensiunilor amplificate de războiul din Ucraina.

Fondat în 1999, ca răspuns la crizele economice mondiale, G20 s-a reunit cel puțin o dată pe an din 2008, abordând de atunci aproape toate aspectele, printre acestea numărându-se reforma fiscală globală, reducerea datoriilor, problemele pandemice, lupta împotriva schimbărilor climatice.

Ministerul rus de Finanțe a anunțat că Anton Siluanov va conduce delegația Rusiei la reuniunea de săptămâna aceasta a miniștrilor de finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din G20.

Mai multe țări au opinat că Rusia ar trebui să fie exclusă din G20, avertizând că vor boicota unele întâlniri ale reuniunii dacă oficiali ruși vor participa la acestea, timp în care altele, inclusiv China și Indonezia, care prezidează grupul în acest an, nu împărtășesc o astfel de viziune.

Destrămarea G20, grup care, în afara G7 – compus din  Statele Unite, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franța, Germania și Italia –, include economii emergente, inclusiv China, India și Brazilia, ar conduce economia globală spre o criză greu de anticipat, apreciată de unii analiști drept un dezastru pentru economia globală.”