ECONOMIC

Garanţii guvernamentale de un miliard de lei pentru programul “Investeşte în Tine”

Nivelul plafonului garanţiilor care pot fi emise în acest an în cadrul programului “Investeşte în Tine” va fi de un miliard de lei, a decis Guvernul, printr-o hotărâre aprobată joi.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, a fost propus un nivel al plafonului garanţiilor care pot fi emise în anul 2019 în sumă de un miliard de lei, “în urma consultării cu Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi având în vedere previzionatul succes de care se va bucura programul în următorii ani, precum şi interesul manifestat atât de potenţialii beneficiari, cât şi de actorii importanţi ai pieţei bancare”.

“Pentru nivelul plafonului s-au luat în considerare evoluţia programului şi aspectele relevate de implementare a acestuia, precum şi gradul ridicat de utilizare a plafonului în decursul a doar 3 luni de funcţionare a programului în anul 2018”, se arată în document.

Beneficiarii programului “Investeşte în Tine” sunt persoanele fizice cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, tineri între 16 şi 26 de ani dacă sunt în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, dar şi persoane între 26 şi 55 de ani dacă sunt în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de reconversie profesională.

Valoarea creditului pentru tinerii cu vârste între 16 şi 26 de ani poate fi de până la 40.000 de lei cu posibilitatea de a fi suplimentat cu încă 20.000 de lei dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului. Pentru persoanele între 26 şi 55 de ani valoarea creditului poate fi de până la 35.000 de lei, cu posibilitatea suplimentării acestuia cu încă 20.000 de lei dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului.

Pentru anul 2018, plafonul total al garanţiilor care puteau fi emise a fost de 600 de milioane de lei.

Garanţiile sunt acordate prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii în calitate de mandatar al Ministerului Finanţelor Publice.

În trei luni de la lansare, în octombrie 2018, au fost depuse 2.400 de cereri de finanţare, fiind aprobate peste 1.350, potrivit datelor furnizate de Guvern.