DIN TRANSILVANIA

Generalul de brigadă (rtg) Ioan Birișiu, la a 95-a aniversare

Generalul de brigadă în retragere Ioan Birișiu împlinește astăzi, 22 iulie 2020, 95 de ani. O viață lungă, preserată cu greutăți și fapte de armă din cel de-Al Doilea Război Mondial la care generalul Birișiu a participat în urmă cu peste 70 de ani.

Generalul (în retragere) Ioan Birișiu nu uită să transmită generațiilor tinere cea mai mare dragoste a sa, cea care l-a însuflețit întreaga viață și pentru care  a luptat cu arma în mână în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: dragostea de neam și țară.

În iulie 2019, la împlinirea celor 94 de ani, veteranul de război a fost vizitat de reprezentanți ai Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, alături de prefectul județului Bistrița-Năsăud, vicepreşedintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, reprezentanți ai Centrului Militar Județean Bistrița-Năsăud și ai Asociației Veteranilor de război Bistrița-Năsăud.

,,Vă rog să iubiți România! Eu îmi iubesc patria de 94 de ani și o să o iubesc până la ultima suflare. Împreună cu alți camarazi, precum Col. Liviu Rusu, am luptat pentru țara acesta. Vă rog să luptați și voi”, a transmis pentru generația tânără,  prin intermediul oaspeților, generalul (rtg.) Ioan Birișiu, unul dintre puținii eroi, încă în viață, ai vremurilor noastre.

Generalul de brigadă (retr.) Ioan BIRIŞIU s-a născut la data de 22 iulie 1925 în localitatea Dobalii de Jos, judeţul Trei Scaune (Covasna). A urmat cursurile şcolii primare din oraşul Sfântu – Gheorghe, apoi cursul inferior al liceului  la Colegiul Naţional Sf. Sava  Bucureşti. După cedarea Transilvaniei de Nord s-a refugiat,  împreună cu părinţii la Braşov, unde a studiat la Liceul,, Andrei Şaguna”. După liceu, a  urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Infanterie la Zărneşti și Sibiu, la finalizarea cărora a fost avansat la gradul de sublocotenent prin Înalt Decret Regal. La scurt timp după absolvirea Școlii Militare a fost trimis pe front, alături de companiile ce aveau ca scop dezrobirea Ardealului de Nord. A rămas cu amintiri cutremurătoare din zilele de război, dar n-a uitat să-și iubească, cu tărie, țara pe care a slujit-o ca militar.

Sursă foto: Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud