Ghiocelul, simbolul începutului de primăvară, are proprietăți terapeutice, dar bulbii săi sunt otrăvitori

E prima floare care își scoate capul de sub stratul de nea, vestind apariția primăverii. Gingașă și parfumată, floarea de ghiocel este simbolul de necontestat al începutului de primăvară, cu toate că are culoarea zăpezii ce înfrumusețează iernile.

De altfel, legenda spune că atunci când Dumnezeu a creat Pământul și tot ce există pe el, a împodobit toate lucrurile cu diferite culori. Când a ajuns la zăpadă, Creatorul i-a spus acesteia să-și caute singură culoarea. Zăpada a mers la iarbă și i-a cerut culoarea verde, dar aceasta n-a vrut să i-o dea. A rugat trandafirul să-i dea culoarea roșie, dar nici acesta n-a vrut s-o ascute. A umblat, apoi, pe la mai multe flori, dar nici una n-a vrut să-i împrumute zăpezii, culoarea pe care o au. Doar ghicelului i s-a făcut milă de zăpadă și i-a dat culoarea lui, iar zăpada, drept mulțumire, îl lasă să scoată capul afară încă din primele zile ale primăverii și să fie prima floare care vestește venirea acesteia.

Denumirea științifică a ghiocelului este ,,Galanthus”  și provine din limba greacă însemnând ,,floare albă ca laptele” (gala-lapte, anthos-floare). Există peste 100 de specii și varietăți de ghicei, cel mai răspândit fiind ghiocelul comun (Galanthus nivalis).

În urma cercetărilor oamenii de știință au ajuns la concluzia că ghiocelul poate contribui la tratarea Alzheimerului și a demenței, datorită unui ingredient activ pe care îl conține, galantamina, o substanță pe care oamenii de știință încă o analizează pentru a-i descoperi potențialul curativ. În același timp, însă, bulbii ghioceilor sunt otrăvitori,  atât pentru om, cât și pentru animale. 
Foto: Costel Rotari

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.