OPINII

Globalizare și globalism

Autor: Gabriel Purcăruș

Globalizarea este un fenomen socio-economic firesc, care constă în simplificarea circulației mărfurilor și forței de muncă, in facilitarea comunicării intre oameni si state. Acest fenomen a permis scoaterea din sărăcie a aproape un miliard de oameni și este un fenomen IREVERSIBIL. (Singură șansă de a-l da înapoi este un război nuclear în urmă căruia să se revină la epoca de piatră).
A te opune globalizării este că și cum te-ai opune gravitației, stand intr-un picior o ora intreaga. Obosești repede și nu ai nici o șansă să câștigi.
O țară care s-ar opune astazi globalizării ar trebui să fie capabilă să-și producă singură tot ce are nevoie, tot timpul. Practic misiune imposibilă. Astăzi, datorită globalizării, țările nu mai pot fi INDEPENDENTE în mod absolut, ci numai INTERDEPENDENTE.
De aici decurge ideea că o țară mică și puțin dezvoltată ca România ar putea trăi separată de Europa, fără să fie inghitia de vreun alt imperiu modern (Rusia sau Turcia) este o UTOPIE.
Globalizarea impune cooperare între țări, fără a însemna câtuși de puțin autodizolvare.

Globalismul în schimb este o o formă ideologică de parazitare a globalizării, care urmărește eliminarea granițelor, amestecarea a populațiilor, ștergerea identităților și tradițiilor locale, plus mărirea poverii sociale prin integrarea forțată nu a forței de muncă, ci a forței de lene.

Fac aceste precizări pentru unii amici din România care încurcă cele două notiuni și care cred ca Romania trebuie să faca o alegere între SIDA și CANCER: adică unii cred că singura speranța a românilor este să fie dizolvați într-un suprastat-maioneză numit UE, unde nu mai conteaza cine esti, ce limbă vorbesti, ce credinte ai etc, iar alții își umflă mușchii ca biscuiții în lapte și se bat în piept cu visul de independență autarhică a la nea Nicu.
Grow up, boys (adică creșteți mari!). Timpurile s-au schimbat!

VREMEA

Cluj-Napoca Cluj Romania
Parţial însorit
Parţial însorit
10°C
Vânt: 4 km/h E