OPINII

Greața contribuabilului român

Autor Andreea Paul

Toată lumea vorbește despre haosul din administrația publică. Cu toții știm că relația noastră ca cetățeni cu orice instituție publică este deficitară. Individual, punctual, ne izbim dur de adevărata față a mizeriei sale. Vă istorisesc un astfel de contact. Fiecare dintre rândurile de mai jos este real. În România anului 2018…
Zilele trecute, un contribuabil a primit o înștiințare de la ANAF că datorează o sumă de circa 200 de lei bugetului public. Trei zile mai târziu, la bancă și la locul de muncă ajung popriri pe o sumă de cinci ori mai mare.
În aceeași zi cu primirea popririi, contribuabilul se duce la ANAF. Intră într-o clădire insalubră, dă față în față cu sictirul funcționarului public care îl trimite de la un birou la altul, apoi de la o cameră la alta. Contribuabilul cere să fie lămurit cu privire la sumele datorate: de unde provin ele și care este cuantumul total al datoriilor sale către stat, pe drept cuvânt. După trei birouri parcurse i se printează o hârtie cu un alt sold al datoriilor față de cel comunicat inițial.
În continuare, cetățeanul este nelămurit: vrea să plătească suma poprită și să iasă din această mlaștină administrativă. Ghinion. Nu se poate, pentru că în sistem apare o altă poprire anterioară (cu câțiva ani buni în urmă) de care nici contribuabilul, nici băncile, nici la locul de muncă nu se știe.
Contribuabilul, și mai nelămurit, umblă printre birourile și funcționarii pe la care e pasat, de la unul la altul, timp în care ba nu funcționează sistemul ANAF, ba i se emite o altă hârtie, cu un alt sold pretins total al datoriilor… și apare ticul funcționarului de la stat care se uită obsedant la ceas. Nimic nu mai poate fi făcut pentru că mai sunt doar două minute și programul se termină.
A doua zi, contribuabilul amână plecarea în vacanță și se duce să-și plătească datoriile la stat. O ia de la capăt, solicitând un sold total al datoriilor lui și explicația sursei acestei datorii. Din sistemul informatic greoi al ANAF, cu întreruperi dese, i se printează a treia hârtie, desigur, cu un alt sold față de celelalte două din ziua anterioară. Slavă Domnului, ceva mai mică …
Dar în continuare nicio lămurire. Primește în schimb un șir de sume, de dobânzi și de penalități aferente acestora, fără nicio explicație a originii principalului.
Obosit și grăbit, contribuabilul fuge la casierie să plătească. După coada aferentă, se cocoșează, aplecându-se deja la vestitul gemuleț al ghișeului, unde este certat de către funcționarul public că nu știe numerele dosarelor pentru care are datorii. Cetățeanul reacționează și roagă funcționarul public să comunice direct cu celălalt funcționar public de la care tocmai plecase. Replica tăioasă vine: ,,nu suntem colegi! Eu sunt la Trezorerie, ei sunt la ANAF!” Așa că: ,,plătiti sau nu plătiți?!”
Contribuabilul strânge din dinți și plătește. Obține o chitanță cu care se întoarce la camera unde i s-a emis ultima decizie. Surpriză: de fapt nu a rezolvat nimic! Sistemul ANAF nu funcționează, iar lucrătorul public ridică din umeri blazat: ,,nu am ce să fac, veniți mai târziu!”
La orele 14.00, funcționarul public a identificat numerele dosarelor pe care ar fi trebuit să i le comunice contribuabilului la prima oră. Dar este tardiv, pentru că pe chitanță nu se mai poate modifica. Iar deciziile de ridicare a popririi sunt la semnat. Deci nu i le poate da!
La orele 15.00, deciziile vin de la semnat și contribuabilul primește câte o hârtie pentru fiecare entitate căreia i-a fost adresată poprirea: loc de muncă, bănci, asociații profesionale. Câte una pentru fiecare! De ce, Dumnezeule, nu era suficientă una singură valabilă pentru toți?! Ca să nu mă mai întreb de ce statul poprește conturile pentru datorii de mai bine de zece ani neimputate contribuabilului?!
Problema nu s-a terminat aici. Contribuabilul tocmai a aflat că începe o nouă cursă contra cronometru în care trebuie să înregistreze adresa la fiecare destinatar pentru ca poprirea să nu fie executată din mai multe locuri, chiar dacă datoria ste deja plătită statului…
O nesimțire, o mizerie, o bătaie de joc…
Aceasta este o poveste banală a unui cetățean român. A unui neînțeles contribuabil …
Mă adresez vouă, celor care mă cunoașteți, celor care doar mă citiți, indiferent dacă sunteți de acord sau nu cu opiniile mele, și vă întreb pe toți: ce facem cu România noastră?! Și-mi permit să-l deranjez pe mândrul și arogantul ministru al finanțelor, păstor al unui sistem din care am descris un singur episod, și-l provoc să-și înece aroganța și bravura, etalate zilnic, într-o singură expresie publică prin care să-și ceară scuze contribuabilului român. Apoi să îndrepte aceste anomalii.
Închid, întrebându-vă dacă aveți idee cam cum merg lucrurile în țări ca Belarus sau Estonia, ca să nu merg prea departe?

Locul de întâlnire al contribuabilului cu ANAF:

Fotografia postată de Andreea Paul.

articol preluat de pe pagina autorului cu acordul autorului