ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Grevă generală în Sănătate, pe 11 mai.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat, joi, că în 7 mai va fi declanşată o grevă de avertisment și în 11 mai este programată o grevă generală.

,,Astăzi, 19 aprilie 2018, membrii Consiliului Național al Federației SANITAS din România au decis programul de proteste pentru perioada următoare:

  • 26 aprilie – miting organizat în București;
  • Începând de mâine, 20 aprilie, se definitivează și se centralizează listele de semnături pentru declanșarea grevei generale;
  • 7 mai – grevă de avertisment, în intervalul orar 9.00 – 11.00;
  • 11 mai – grevă generală în sistemul de sănătate și asistență socială.

Toți reprezentanții organizațiilor județene au arătat care sunt deficiențele aplicării legii salarizării în unitățile sanitare și de asistență socială din teritoriu. Conform datelor salariale colectate până acum de la membrii de sindicat, există două categorii de angajați (medici și asistenți medicali) al căror salariu a crescut, în proporții diferite, însă există cel puțin șapte categorii profesionale care pierd din venitul salarial lunar sume care ajung până la 1300 lei.

Discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum și promisiunile guvernanților de a acoperi pierderile salariale – promisiuni făcute și neonorate, au condus la decizia de a radicaliza formele de protest ale SANITAS.

Principalele revendicări ale Federației Sanitas sunt:

  1. Modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament;
  2. Creșteri salariale pentru TOT personalul din sănătate și asistență socială;
  3. Negocierea și semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate;

Consiliul Național al Federației SANITAS din România”, se arată în comunicatul Santitas.

Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas, a anunţat, joi, la finalul unei şedinţe a federaţiei, că s-a decis declanşarea grevei generale în sănătate în 11 mai. Până atunci, va fi organizată o grevă de avertisment, în 7 mai, iar în 26 aprilie în Bucureşti va avea loc un miting.

,,Aşteptăm la acest miting cel puţin 10.000 de angajaţi sănătate, pentru că problemele sunt mari. (…) Este un haos în sănătate”, a spus liderul Sanitas.

El a afirmat că în urma aplicării legii salarizării unitare unora dintre angajaţi le-au scăzut salariile cu sume cuprinse între 500 şi 1.100 de lei și a făcut apel la ministrul Muncii să îşi asume greşelile pe care le-a făcut în elaborarea legii salarizării unitare şi să le corecteze.