ACTUALITATE

Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice – noi avertismente

Ultimul raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) prezentat la sfârșitul lunii februarie 2022, este unul alarmant. Niciodată până acum un raport IPCC – considerat un reper pentru știința climei – nu a dezvăluit mai clar modul în care schimbările climatice dăunează naturii, trăgând, astfel, un serios avertisment privind gestionarea acestei probleme.

Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) al ONU reunește cercetătorii din 67 de țări. Copreședintele grupului, Hans-Otto Portner, a precizat că„Există o fereastră scurtă și care se închide rapid pentru a asigura un viitor viabil pe planetă. Trebuie să facem față acestei provocări. Acesta este deceniul decisiv al acțiunii climatice”.

Raportul relevă faptul că dacă nu există un efort susținut și coordonat la nivel global menit a combate efectele schimbărilor climatice atunci ne vom confrunta cu crize politice și sociale majore, cu  pierderi economice foarte mari, estimate a fi între 4 și 18% din PIB-ul global, consecințele conducând spre “sărăcirea extremă” a zeci de milioane de oameni și spre extinderea dramatică a zonelor nelocuibile.

O bună politică în acest sens ar fi reducere rapidă a emisiilor gazelor cu efect de seră, presupunând renunțarea la exploatarea combustibililor fosili și la producerea energiei verzi, dată de exploatarea potențialului solar, eolian, hidro, geotermal, etc. și nuclear.