POLITICĂ

Gura bate…rațiunea! Mihai Chirică (primar Iași), despre tinerii plecați în străinătate: Multe fete se prostituează, băieții sunt sclavi

Într-o emisiune radio, pe Mihai Chirică, primarul din Iași, l-a luat gura pe dinainte, spunând că multe fete tinere și frumoase din România ajung să se prostitueze în străinătate, în timp ce băieții plecați din țară ajung sclavi peste hotare.

Tânăra generaţie nu a venit la oraş, tânăra generaţie din păcate a părăsit ţara şi acum îi vezi cum fetele tinere şi frumoase multe dintre ele au ajuns să se prostitueze şi vedeţi cum ştirile se umple cu români peste tot. Băieţii, săracii, muncesc pe te miri ce, că nu îl plătesc ca pe un italian, sau ca pe un englez sau ca pe un neamţ sau ca pe un francez. Îl întreabă, <băi, ai diplomă>, <n-am>, <ştii limba franceză? >, <nu>, <câte clase ai? >, vezi 8 în cele mai bune cazuri, <păi nu am cum sa îţi dau salariul mimin din Franţa, ţie am să îţi dau salariul ăsta, dacă vrei, dacă nu, la revedere>. Şi uite aşa, îi transformă în slavi, iar noi acasă nu mai avem cu ce să ne întreţinem părinţii, bătrânii şi satele sunt abandonate.“, a spus Mihai Chirica, citat de Mediafax.

Luat la întrebări de reporteri, Mihai Chirică spune că declarația lui a fost scoasă din context, el referindu-se la… depopularea satului românesc.

În același timp, liberalul Marius Bodea, fost candidat la Primăria Iași, cere demisia primarului pentru această declarație.

Dl. Chirica şi-a pierdut complet busola morală, trebuie să demisioneze imediat. Este inacceptabil ca primarul celui mai mare oraş din România după Bucureşti, cu cei mai mulţi tineri plecaţi la muncă în străinătate, să îi jignească într-un mod atât de grosolan. Aceşti tineri au fost goniţi tocmai de neputinţa autorităţilor, adică inclusiv de neputinţa primarului Iaşului, de a le asigura condiţii de trai mai bune pentru a rămâne acasă. Chiar şi aşa, demisia lui Mihai Chirica ar fi o palidă scuza pentru românii pe care i-a jignit atât de grosolan. Acest om este incapabil să înţeleagă realitatea în care trăiesc cei pe care ar trebui sa îi reprezinte“, a transmis Bodea, potrivit sursei citate, printr-un comunicat de presă.

În replică,  la comunicatul transmis de liberalul Marius Bodea, Biroul de Presă al Primăriei Iaşi a trimis un  comunicat, în care susţine că unele afirmaţii făcute de primarul Chirică „le-a produs unor politicieni şi jurnalişti extrem de <sensibili> o nemaipomenită revărsare de patriotism deşănţat! Dacă vreo persoană s-a simţit lezată de vorbele mele, poate prea fruste, atunci îi cer iertare, şi – pentru o înţelegere deplină a vorbelor mele – repet ce am declarat la emisiunea respectivă”.