Guvernele PSD, gaură de 2 miliarde de euro din rezerva de valută a României

Pentru că nu a reușit să se mai împrumute de pe piața externă, Guvernul Dăncilă a băgat mâna adânc în rezerva valutară a trezoreriei, bani pusi deoparte pentru zile negre.

“Se pare că se golește “pușculița” guvernului PSD-ALDE, așa cum se risipește și încrederea piețelor financiare în guvern…Nu e de mirare că se rambursează foarte greu și crescătorii de porci afectați de pesta porcină africană“, a comentat fostul premier Dacian Cioloș.

Rezerva financiară în valută a Ministerului Finanțelor a scăzut semnificativ în prima parte a anului, ajungând, în prezent, să aibă cu 2 miliarde de euro sub nivelul optim, potrivit calculelor Profit.ro pe baza informațiilor dintr-un document al Ministerului Finanțelor.

„Nu s-au mai putut împrumuta. Pentru că nu mai avea absolut nimeni încredere în ei, au apelat la banii puși deoparte pentru zile negre. Se pare că au venit zilele negre. La fel s-a întâmplat și începând cu august 2008, când nu a mai fost nimeni dispus să finanțeze“, comentează Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș.

„Sursele necesare refinanțării datoriei publice guvernamentale s-au asigurat de pe piețele pe care s-au emis aceste datorii și din rezerva financiară în valută la dispoziția Trezoreriei Statului, care, la sfârșitul lunii iunie 2018, acoperea 2,6 luni din necesarul brut de finanțare“, se arată în documentul Ministerului Finanțelor citat de Profit.ro. Asta, deși obiectivul Finanțelor este menținerea la aproximativ 4 luni.

Rezerva financiară în valută la dispoziția MFP acoperea, la sfârșitul anului 2017, 3,8 luni din necesarul brut de finanțare, iar la mijlocul anului trecut, rezerva acoperea 5,1 luni din necesarul brut de finanțare.

În urma calculelor realizate de Profit.ro, „obiectivul de 4 luni reprezintă 24,7 miliarde de lei (5,33 miliarde de euro la cursul actual) în acest an, iar nivelul de 2,6 luni reprezintă 16,03 miliarde de lei (3,46 miliarde de euro la cursul actual). Rezultă un minus, calculat în lei, de circa 8,7 miliarde de lei (1,87 miliarde de euro la cursul actual).

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.