POLITICĂ

Guvernul a alocat de 10 ori mai mulţi bani pentru partide în luna septembrie. PNL și PSD iau 9 milioane de euro

Subvenţia pentru partidele politice din România a crescut în septembrie aproape de zece ori faţă de lunile trecute. Dacă formaţiunile politice încasau în august 1,2 milioane de euro, în septembrie suma a ajuns la aproape 12 milioane de euro. Cel mai mare beneficiar este PSD, care de la 620.000 de euro în august a primit aproape 6 milioane de euro în septembrie.

În luna august, PSD a primit o subvenţie aproape identică cu cea din iulie, adică 620.000 de euro (3 milioane de lei). Cu toate astea, în luna septembrie, social-democraţii, la fel ca celelalte partide, s-au bucurat de o creştere de aproape zece ori a subvenţiei. PSD a primit de la AEP aproape 6 milioane de euro (28 de milioane de lei).

Şi celelalte partide s-au bucurat de aceleaşi creşteri substanţiale raportate la procente. De exemplu, PNL a primit în luna august 345.000 de euro (puţin peste 1.600.000 de lei), pentru ca mai apoi, în luna septembrie, veniturile să crească de aproape zece ori – 3.200.000 de euro.

”Explicaţia e următoarea: la rectificarea bugetară de la mijlocul lunii august, Guvernul a alocat mai mulţi bani pentru partide. Aceşti bani sunt doar pentru subvenţii. Banii care vor fi decontaţi pentru campanie reprezintă o discuţie separată”, susţin surse din AEP pentru Adevărul. Preşedintele AEP, Constantin Mituleţu Buică, nu a răspuns la telefon pentru o reacţie oficială.