ACTUALITATE

Guvernul a modificat legea achizițiilor publice

Guvernul a simplificat astăzi prin ordonanţă de urgenţă legislaţia în domeniul achiziţiilor publice pentru a accelera investiţiile.

De asemenea, Cabinetul Dăncilă a adoptat şi lista cu primele investiţii majore care se vor realiza prin parteneriat public-privat.

Ordonanţa de urgenţă din domeniul achiziţiilor publice corelează patru legi şi le pune în acord cu normele europene.

Noile prevederi stabilesc că singurul organ de control al contractelor de achiziţii să rămână Curtea de Conturi.

De asemenea, modificările neesenţiale ale contractelor de achiziţii se vor face fără reluarea procedurilor de atribuire.

Cele mai multe modificări ţin de contestaţii.

Pentru a se elimina contestaţiile nejustificate, se introduce cauţiunea pentru depunerea contestaţiilor şi se introduce taxa pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel, se vor scurta şi termenele de soluţionare a plângerilor la Curtea de Apel.

Alte modificări ţin de simplificarea procedurilor şi de îmbunătăţirea activităţii Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Nelu Barbu, a precizat că a fost adoptată şi lista cu primele investiţii strategice care vor fi realizate prin parteneriatul public-privat.

Este vorba de construirea a trei autostrăzi, construirea unui complex medical în nordul Capitalei şi modernizarea a 15 spitale CFR, care acum sunt administrate de Ministerul Transporturilor.