ACTUALITATE, ECONOMIC

Guvernul a prelungit perioada de scutire de impozit specific pentru sectorul HoReCa. Ce alte acte normative au fost adoptate în ședința de guvern de astăzi?

Premierul Florin Cîţu: Am aprobat astăzi, în Guvern, mai multe acte normative importante vizând:
✅Majorarea alocației de stat pentru copii începând din anul 2022 și indexarea anuală a acesteia cu rata medie a inflației, începând din anul 2023. Cuantumul alocației de stat pentru copii, începând cu drepturile lunii ianuarie 2022, va fi de: 486 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 243 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursuri liceale sau profesionale; 486 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 ani și 18 ani în cazul copilului cu handicap.
✅Acordarea de ajutoare de urgență pentru familiile afectate de inundații, alunecări de teren și alte fenomene meteo, în cursul anului 2021, în limita unui plafon de 5 milioane de lei. De asemenea, în circuitul de avizare se află un act normativ care prevede sume din Fondul de rezervă al Guvernului pentru mai multe localități din România afectate de fenomene meteo.
✅Acordarea de plăți compensatorii pentru persoanele disponibilizate care urmează să beneficieze de măsuri de protecție socială din cadrul companiilor afectate de politica de decarbonare a Uniunii Europene, precum și din cadrul exploatărilor miniere de uraniu neperformante ale Companiei Naționale a Uraniului SA. Numărul estimat de persoane disponibilizate până în 2025 este de 9.000, iar programul de închidere treptată a minelor neperformante se va derula până în 2030.
✅Noi măsuri de relaxare care vor intra în vigoare de la 1 iulie: crește numărul spectatorilor care pot participa le evenimente sportive, în spațiile deschise sau închise, la 50% din capacitate, cu respectarea anumitor condiții, programul operatorilor economici se prelungește până la ora 2:00 dimineața, iar hotelurile și pensiunile pot caza turiști până la capacitatea maximă.
✅Prelungirea, până la 25 decembrie 2021, a scutirii de impozit specific pentru sectorul HoReCa.