ECONOMIC

Guvernul le ia banii oraşelor. Emil Boc: “Cluj-Napoca a pierdut 28 milioane euro în 2018. De ce ne luaţi banii?”

Primarii marilor oraşe discută la această oră cu ministrul de finanţe în urma sesizărilor făcute pentru bugetul administraţiilor locale.

Primarii sunt nemulţumiţi fiindcă nu au fost invitaţi la dezbaterile pe buget. Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea a declarat că primarii nu au avut niciodată vreo întâlnire cu premierul Dăncilă. Este o lipsă de decenţă şi respect, spune Bolojan.

În total e vorba de o sumă foarte mare, aproximativ un miliard de euro. Practic toate oraşele pierd bani după noua grilă de impozitare propusă de Guvern. Ce face Guvernul cu banii, este o întrebare pentru care nu am primit răspuns.

Cluj-Napoca a pierdut în anul 2018 aproximativ 28 milioane euro, o sumă extrem de mare cu care se pot rezolva multe probleme în decursul unui an.

Înaintea întâlnirii, edilii din marile oraşe au exprimat nemulţumiri faţă de preconizatele alocări bugetare din acest an şi au cerut ca administraţiilor locale să le revină o cotă de cel puţin 60 % din impozitul pe venit colectat.
Primarul Clujului, Emil Boc, s-a arătat nemulţumit de faptul că în fiecare an, bugetele marilor oraşe scad, în loc să crească:

Anul trecut am pierdut 28 de milioane de euro din bugetul local, în urma prevederilor la nivel național și nu doresc nici eu, și cred că nici alți primari de municipii, să mai fim văduviți de resurse financiare întrucât cele mai importante probleme cu care se confruntă oamenii sunt la nivelul orașelor. Acolo sunt problemele legate de trafic, de siguranță, de locuințe sociale, problemele de parcări…Dacă ne sunt luați banii, cu ce o să mai face aceste obiective pe care oamenii le așteaptă? (Emil Boc, primarul Clujului)