POLITICĂ

Guvernul Orban, demis. Klaus Iohannis anunță mâine premierul desemnat

La doar trei luni de la învestirea în funcție, Guvernul Orban a căzut în urma adoptării moțiunii de cenzură inițiată de PSD și UDMR, cu 261 voturi ,,pentru” și 139 voturi ,,împotrivă”. După căderea Guvernului, PSD și Pro România s-au grăbit să anunțe că Remus Pricopie, fost ministru al Educației, este persoana pe care cele două formațiuni politice o susțin pentru a forma noul Guvern.

După adoptarea moțiunii de cenzură și căderea Guvernului, președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a anunțat că a chemat  partidele politice la negocieri, joi, 6 februarie, urmând ca la scurt timp, după aceea, cel mai probabil joi seara, să anunțe numele persoanei desemnate să formeze Guvernul.

,,Vedem un guvern liberal care vine cu foarte mult entuziasm, energie pe un val popular pozitiv, care vrea să vină cu măsuri pentru România, cu proiecte pentru autostrăzi, spitale. Un guvern care vrea să repună România în normalitate. De cealaltă parte avem o majoritate pesedistă care se opune cu tot ce are acestor încercări de a îmbunătăți guvernarea. Guvernul dorește reforme, să schimbe lucrurile în bine, să repare greșelile, pe de altă parte un PSD care se opune acestor reforme.

Acum românii se întreabă: „Și acum ce va fi?” Lucrurile merg mai departe. Instituțiile sunt solide, Guvernul va rămâne în funcție, cu ceva mai puține atribuții, nu e cazul să credem că acum vom intra într-o situație fără ieșire sau complicată. Instituțiile vor funcționa, eu sunt garantul.

Voi convoca partidele la consultări, mâine, de la ora 12:00 apoi voi anunța persoana desemnată pentru a forma un nou guvern. Mă voi implica și în continuare pentru a construi după alegeri o majoritate solidă care vine cu reforme profunde în beneficiul românilor. Până atunci, primul pas a fost făcut spre anticipate, următorul pas va fi făcut mâine”, a declarat, printre altele Klaus Iohhanis.

,,Guvernul cade în picioare. Suntem mândri de ce am făcut în trei luni, într-o perioadă extrem de scrută am reușit să reparăm o parte din stricăciunile PSD, am reașezat România în rândul națiunilor europene pe picior de egalitate. De asemenea, suntem mândri că am refăcut încrederea mediului de afaceri în Guvernul României” – Ludovic Orban.

„Așteptăm să fim chemați la Cotroceni. O să am o discuție și cu Victor Ponta, să avem o propunere comună de premier. Până acum nu s-a întâmplat să treacă o moțiune cu acest scor, înseamnă că s-au mobilizat mulți colegi. Este un scor impresionant. Întotdeauna căderea unui guvern e un pas spre anticipate. Nu voi vota niciodată un alt Guvern Orban, cum nu am făcut-o nici până acum” -liderul PSD Marcel Ciolacu.