LIFESTYLE

Haită de lupi surprinsă de camere video în Parcul Natural Putna

Haită de lupi suprinsă de una din camerele de monitorizare a faunei sălbatice, montată de angajaţi ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva de la Parcul Natural Putna-Vrancea.

În secolul al XIX-lea a avut loc o „acțiune” concertată a țărilor europene pentru eliminarea lupului, motivată de pagubele aduse turmelor de oi. S-au folosit vânători și momeli cu stricnină, dar efectele au fost şi mai păgubitoare: vigoarea genetică a speciilor prădate (cerb, căprioară) a scăzut foarte mult şi au dispărut trei specii de vulturi hoitari (zăganul, vulturul negru și vulturul cenușiu), acestea au fost principalele victime ale momelilor cu stricnină.

Astăzi lupul este specie protejată în Europa, inclusiv în România, iar populaţia şi-a revenit (avem circa 3000 de lupi), fiind permanent monitorizată.

Lupii, prădători foarte discreți și șireți, sunt văzuți foarte rar în libertate. Cea mai mare specie din familia Canidae, lupul este un carnivor care trăiește în haită și are un rol important în menținerea echilibrului ecologic și menținerea unor ecosisteme natural sănătoase.