LIFESTYLE

Haită de lupi surprinsă de camere video în Parcul Natural Putna

Haită de lupi suprinsă de una din camerele de monitorizare a faunei sălbatice, montată de angajaţi ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva de la Parcul Natural Putna-Vrancea.

Haită de lupi – Parcul Natural Putna-Vrancea

Haită de lupi suprinsă de una din camerele de monitorizare a faunei sălbatice, montată de colegii noștri de la Parcul Natural Putna Vrancea din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.Lupii, prădători foarte discreți și șireți, sunt văzuți foarte rar în libertate. Cea mai mare specie din familia Canidae, lupul este un carnivor care trăiește în haită și are un rol important în menținerea echilibrului #ecologic și menținerea unor ecosisteme natural sănătoase. Pot parcurge zeci de kilometri pe zi în căutarea prăzii și când atacă, pot alerga cu aproape 60 de kilometri pe oră. Au simțuri foarte dezvoltate, un miros deosebit de fin, auzul și văzul foarte dezvoltate, permițându-I să vâneze ziua și noaptea. Folosește diferite tactici când atacă prada, de la învăluirea pe flancuri pânâ la mânarea în zone închise unde prada își pierde mobilitatea.România are una dintre cele mai dezvoltate populații de lup din Europa. Parcul Natural Putna-Vrancea este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva. Este situat în sud-estul țării, în județul #Vrancea, și are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 33.600 de hectare sunt #păduriÎn parc se regăsesc numeroase specii de mamifere, printre care ursul, lupul, râsul, capra neagră, vulpea, bursucul, jderul de copac, cerbul, vidra, pisica sălbatică sau mistrețul. Circa 110 specii de păsări, din care 75 sunt protejate, au habitatul în parc, iar flora este alcătuită din circa 650 de plante superioare.*****Pack of wolves seen on monitoring camera in Putna-Vrancea Nature Park in #Romania#DezvoltareDurabilă #ConteazăPentruViitor #Păduri #Silvicultură #România #Natură #Forests #wolf #Putna #Vrancea #naturepark

Publicată de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva pe Miercuri, 16 ianuarie 2019

În secolul al XIX-lea a avut loc o „acțiune” concertată a țărilor europene pentru eliminarea lupului, motivată de pagubele aduse turmelor de oi. S-au folosit vânători și momeli cu stricnină, dar efectele au fost şi mai păgubitoare: vigoarea genetică a speciilor prădate (cerb, căprioară) a scăzut foarte mult şi au dispărut trei specii de vulturi hoitari (zăganul, vulturul negru și vulturul cenușiu), acestea au fost principalele victime ale momelilor cu stricnină.

Astăzi lupul este specie protejată în Europa, inclusiv în România, iar populaţia şi-a revenit (avem circa 3000 de lupi), fiind permanent monitorizată.

Lupii, prădători foarte discreți și șireți, sunt văzuți foarte rar în libertate. Cea mai mare specie din familia Canidae, lupul este un carnivor care trăiește în haită și are un rol important în menținerea echilibrului ecologic și menținerea unor ecosisteme natural sănătoase.