ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Handbal feminin, Preliminariile CE: Astăzi la Cluj-Napoca România vrea revanșa în fața Rusiei. Echipa Nota BN vă va ține la curent de la fața locului cu desfășurarea evenimentelor

de Mihai Sărmășan

Selecționatele României și Rusiei se vor confrunta astăzi începând cu ora 18.30 într-un meci de calificare pentru Campionatul European 2018 la handbal feminin. O victorie împotriva rusoaicelor le poate asigura în mare proporţie ,,tricolorelor” primul loc în grupa a patra preliminară a Campionatului European, în condiţiile în care ultimele două meciuri din grupă, cu Austria şi Portugalia, se anunţă accesibile.

Primele două clasate din fiecare grupă merg la turneul final, însă primul loc poate asigura un culoar mai bun la Campionatul European: garantează statutul de cap de serie la tragerea la sorţi a grupelor CE. Naţionala lui Ambros Martin e prima în clasament, însă doar datorită golaverajului. România, Rusia şi Austria au câte patru puncte după trei etape, în timp ce Portugalia nu are niciun punct.

Cristina Neagu şi compania au debutat în preliminarii cu două victorii la scor, 36-25 contra Austriei şi 32-16 cu Portugalia, înaintea eşecului contra Rusiei, de miercuri. Rusia a învins în primul meci Portugalia, scor 32-25, şi a pierdut surprinzător în Austria, 25-27, înaintea victoriei cu România.

La ultimul turneu final disputat, Campionatul Mondial din decembrie, naţionala Rusiei a ajuns până în sferturi, unde a pierdut categoric cu Norvegia, în timp ce România a fost eliminată surprinzător încă din optimi, după 27-28 cu Cehia.

„Jucăm acasă, sunt convinsă că sala o să fie plină şi îmi doresc foarte tare un rezultat pozitiv, pe care, aşa cum a spus şi antrenorul Ambros, am simţit că îl putem obţine chiar şi în Rusia. Adversara are într-adevăr jucătoare foarte valoroase, dar este o echipă tânără şi, din această cauză, să spunem nu au aşa de mare constanţă. Să nu uităm că şi în meciul tur am revenit de la 6-7 goluri diferenţă şi dacă începeam mai bine repriza a doua, rezultatul meciului putea să fie diferit”, a prefaţat Cristina Neagu partida retur cu Rusia.

 

Valentina Ardean, aflată în recuperare după o accidentare suferită în timpul partidei de la Togliatti, este incertă pentru meciul de la Cluj. Ambros Martin şi Horaţiu Paşca au, în schimb, patru jucătoare în plus faţă de partida tur: Paula Vişan (HC Zalău), Bianca Tiron (Corona Braşov), Nicoleta Tudor (SCM Craiova) şi Daniela Raţiu (CSM Bistriţa).

,,Avem şansa unui nou meci cu Rusia, de această dată pe teren propriu, cu mai mult timp la dispoziţie pentru a ne pregăti. Nu suntem în cea mai bună formă, fetele mai au probleme medicale, dar sperăm să câştigăm acest meci”, a spus şi selecţionerul Ambros Martin înaintea duelului de pe teren propriu cu Rusia.