Vârful Harghita-Mădăraş, cu ai săi 1801 m, este cel mai înalt din segmentul sudic al lanţului eruptiv Călimani – Gurghiu – Harghita. Vârful este situat în partea centrală a masivului Harghita de Nord, delimitat la nord de pasul Şicasău (limita cu Munţii Gurghiu), iar la sud de pasul Vlăhiţa sau Tolvaioş (limita cu masivul Harghita de Sud).
Pentru ca să ajungi în vârful Harghita-Mădăraş trebuie ca mai întâi să ajungi în zona cabanelor din staţiunea Harghita-Mădăraş. Din staţiune până în vârful muntelui este foarte uşor de ajuns. Sunt vreo 2 km cu o pantă lină. Nu trebuie echipament special, iar în condiţii normale, se face în jumătate de oră.
Staţiunea Harghita-Mădăraş este situată la mare altitudine (circa 1.700 m), are mai multe cabane din care unele foarte noi şi este renumită pentru pârtiile de schi situate între 1500 şi 1760 m altitudine. Sezonul de schi începe în decembrie şi poate dura până în mijlocul lunii aprilie. În condiţii favorabile sezonul de schi se poate prelungi şi până la mijlocul lunii mai.
Foto: Facebook / Mirela Georgiana
In Harghita-Madaras exista patru partii purtand numele de Sugo, Mihaly, Zarug si Vargyas.
Sugo (un teleschi de tip tatnacop si doua teleschiuri cu franghie): Este considerata cea mai usoara partie. Are o lungime de aproximativ 850 de m cu o deferenta de nivel de 135 de m. Portiunea de sus este larga, aceasta devine din ce in ce mai stramt, partea de sus este potrivit si pentru instruire. Portiunea de jos este abrupta (aceasta fiind numita de schiori „zid”), se sfarseste la poalele muntelui Mihaly.
Mihaly (un ascensor): Are o lungime de 800 de m, cu o diferenta de nivel de 206 de m. Este destul de abrupt, portiunea de jos se prelungeste pana la paraul Sugo.